Aktualno
StoryEditor

Kršenje europskih propisa: Mercku, GE-u i Canonu prijete globe

06. Srpanj 2017.

Europska komisija optužila je u četvrtak njemačkog proizvođača lijekova Merck KGaA, američki industrijski konglomerat General Electric i japanski Canon za kršenje europskih proceduralnih propisa na području spajanja kompanija.

Europska komisija uputila je tri odvojene izjave o prigovorima tvrtkama Merck i Sigma-Aldrich, General Electricu i Canonu.

>>>EK prijavio Hrvatsku Sudu EU zbog neusvajanja direktive o hipotekarnim kreditima

Premda optužbe neće utjecati na pozitivne odluke Europske unije o tim transakcijama, mogle bi rezultirati globama u visini do jedan posto globalnih prihoda za kompanije Merck KGaA i General Electric dok bi u slučaju Canona ona mogla dosegnuti desetinu prihoda, navodi se u priopćenju.

Njemačkom Mercku i Sigma-Aldrichu u Bruxellesu spočitavaju uskraćivanje informacija o inovacijskom projektu za laboratorijske kemikalije koji je bio u fokusu njezine analize Merckova preuzimanja Sigma-Aldricha, odobrenog u lipnju 2005. godine.

General Electricu pak zamjeraju dostavljanje netočnih odnosno obmanjujućih podataka pri planiranom preuzimanju njemačkog proizvođača vjetroturbina LM Wind.

Komisija zato nije mogla dobiti cjelovitu sliku stanja na tržištu vjetroturbina, što je utjecalo i na procjenu odvojene Siemensove akvizicije španjolske Gamese, tumače u Bruxellesu.

>>>Komisija kaznila Google s rekordnih 2,42 milijarde eura zbog zlouporabe dominantnog položaja

"Ako Komisija zaključi da je GE namjerno ili iz nemara dostavio netočne ili obmanjujuće informacije, ne obavijestivši Komisiju o razvoju svih relevatnih proizvoda, mogla bi odrediti kaznu u visini do jedan posto GE-ovih globalnih prihoda", navodi se u priopćenju.

Transakcija je inače odobrena u ožujku ove godine.

GE je prisutan i u Hrvatskoj, i to u segmentu održavanja i projektiranja energetskih postrojenja.

U slučaju Canona europski je regulator ustvrdio da ih japanski proizvođač nije obavijestio o preuzimanju Toshiba Medical Systems Corpa prije same transakcije niti su od njih zatražili potrebnu dozvolu. Taj je sporazum odobren u rujnu 2016. godine.

27. travanj 2024 17:57