Aktualno
StoryEditor

Kvote: Poslodavci zadovoljni, sindikati optužuju Vladu za nezakonitost

19. Lipanj 2019.

Na odluku Vlade o proširtenju kvota za zaposljavanje strana u Hrvatskoj pljušte rekacije sa svih strana.

- Vlada je još jednom pokazala duboko nerazumijevanje toga što znači odgovorno vođenje politika tržišta rada, kao i uloge koju udruge poslodavaca i udruge radnike igraju u njoj. Navedena odluka donesena je, naime, protivno članku 74. stavku 2. Zakona o strancima koji jasno propisuje da se kvota donosi (a samim time valjda i mijenja) na temelju mišljenja socijalnih partnera i nekoliko drugih institucija. Nejasno je i nevjerojatno kako i zašto Vlada misli da ovo nije pitanje o kojem je potrebno konzultirati i sindikate koji dobro poznaju stanje u sektoru - stoji u otvorenome pismu kojeg je premijeru Andreju Plenkoviću poslao Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Upozorava kako je ovakav potez samo još jedan u nizu poteza kojim Vlada pokazuje neusklađenost stavova, izostanak vizije i nedostatak kapaciteta da vodi uravnotežene politike tržišta rada.

-Takve politike podrazumijevaju da se stanje prati, radne migracije kontroliraju kroz progresivan i adekvatan rast plaća putem kolektivnog pregovaranja, a potreban uvoz radne snage planira sustavno i proaktivno. Očito Vas moramo podsjetiti da razgovor o kvotama nije tu samo zbog servisiranja poslodavaca, i gospodarskog rasta koji turističkim i građevinskim radnicima koji su Hrvatsku već napustili zbog malih plaća i loših uvjeta rada neće značiti ništa - kaže Novosel.

S druge strane, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović je zadovoljan. Kaže kako je povećanje kvota bila nužna mjera da se pomogne poslodavcima.

-Jedina alternativa je bila da se stavi ključ u bravu ili da pati kvaliteta rada, što je u jeku turističke sezone pogubno. No, pobijedio je glas razuma i saslušan je glas gospodarstvenika. Sada kada smo ugasili taj požar, možemo nastaviti raditi na novom Zakonu o strancima koji će kvote u potpunosti i ukinuti - rekao je Burilović. Napomenuo je kako postoji mogućnost da će trebati još povećavati kvote u građevinskom sketoru.

- Ovo je i dodatna potvrda da u konačnici kvotni sustav više ne funkcionira jer ćemo se dovesti u situaciju da svako malo moramo tražiti dodatne radne dozvole - zaključio je Burilović.

Podsjetimo, Vlada je prihvatila proširenje kvota za zapošljavanje stranaca. Odobreno je 3000 novih dozvola – 2000 tijekom turističke sezone u turizmu, ali i još 1000 u građevini nakon apela poslodavaca iz oba ta sektora kako poslove nema tko odraditi. Ako se te kvote iscrpe za vrijeme turističke sezone, odobreno je dodatnih 2000 dozvola prema potrebi, po 1000 za turizam i graditeljstvo.

17. travanj 2024 23:28