Aktualno
StoryEditor

L4MS osigurao 1,5 milijuna bespovratnih sredstava za financiranje MPS-ova

08. Studeni 2018.

L4MS (Logistics for Manufacturing SMEs), paneuropski akceleracijski program za korištenje robota u proizvodnoj industriji, objavio je prvi Otvoreni poziv, kojim će ukupno osigurati 1,5 milijuna eura bespovratnih sredstava za financiranje proizvodnih malih i srednjih poduzeća. (MSP-a).

L4MS traži europska proizvodna mala ili srednja poduzeća (MSP), koja će predložiti inovativne aplikacijske eksperimente u svrhu digitalizacije logistike unutar-tvorničkih prostora i skladišta. Uz bespovratno financiranje, poduzeća će dobiti opsežnu tehnološku podršku mreže L4MS partnera.

Cilj programa je višestruko smanjiti troškove i vrijeme instalacije mobilnih robota. Time će biti omogućen razvoj jeftinih, malih i fleksibilnih logističkih rješenja, koja ne zahtijevaju promjenu infrastrukture, stručno znanje unutar poduzeća niti prekid proizvodnje.

>>>Bespovratna sredstva za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama

„Program je izvrsna prilika proizvodnim tvrtkama da istraže mogućnosti poboljšanja svojih logističkih procesa. Program nije usmjeren samo na uvođenje automatski vođenih vozila (AGV) u proizvodni proces, nego i na razvoj cijelog koncepta automatizacije logističkih procesa, stoga toplo preporučam tvrtkama da iskoriste mogućnost koju tim projekta L4MS nudi“, rekao je o otvorenom pozivu voditelj L4MS projekta u ICENT-u prof. dr. sc. Ivan Petrović.

Kako se prijaviti?

Ako poduzeće ulazi u sljedeće kategorije, prijaviti se može individualno ili u konzorciju. Kategorije su: proizvodna mala ili srednja poduzeća (MSP), software developeri, sistem integratori, pružatelji rješenja za automatizaciju, proizvođači mobilnih robota, senzora i opreme, centri kompetencije i digitalna inovacijska središta (DIH-ovi)

Prijave s najvećim inovacijskim potencijalom dobit će pristup paneuropskoj mreži sistem integratora, proizvođača mobilnih robota i proizvodnih MSP-a, financiranju do 250.000 eura po konzorciju (do 100.000 eura po partneru), najsuvremenijoj opremi za testiranja, tehnološkim ekspertima za implementaciju najnovijih rješenja u automatizaciji logistike, poslovnim ekspertima za razvoj inovativnih modela poslovanja i usluga, obuci za prekvalifikaciju radnika i financiranju daljnjeg razvoja novih modela poslovanja i usluga.

>>>Saab pokreće Inovacijski program u Hrvatskoj

Odabranih 10 projekata sudjelovat će u personaliziranom programu edukacije korištenjem L4MS-ove otvorene industrijske IoT platforme nazvane OPIL (Otvorena platforma za inovacije u logistici), koja  zajedno s 3D simulatorom  omogućava kompletnu virtualizaciju automatizacije unutar tvorničke logistike.

Odabrani projekti dobit će i tehnološku podršku kroz mrežu partnera, koji su vodeće institucije i poduzeća specijalizirana za robotiku iz visokotehnološki razvijenih država kao što su Njemačka, Finska ili Italija.

Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) jedan je od 6 centara kompetencije na projektu, koji je kao hrvatski partner zadužen za razvoj pilot-aplikacijskog eksperimenta za potrebe poduzeća Muraplast d.o.o..

02. svibanj 2024 05:22