Aktualno
StoryEditor

Letargija na Zagrebačkoj burzi

29. Studeni 2017.

Na Zagrebačkoj burzi ni u srijedu se ne očekuju znatniji pomaci Crobexa, jer investitore iz letargičnog raspoloženja ne uspijevaju trgnuti ni povremene dobre vijesti iz poslovnog sektora.

Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks porastao je u utorak 0,17 posto, na 1.865 bodova, a Crobex10 za 0,02 posto, na 1.088 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 4,9 milijuna kuna, što je oko dva milijuna kuna manje nego dan ranije.

>>> Crobexi tonu, cijene dionica Agrokorovih kompanija u oporavku

"Na domaćem tržištu Crobexi su blago ojačali, uz uobičajeno nisku likvidnost. Tržište iz letargije nisu uspjele trgnuti ni jučer objavljene vijesti o novim ugovorima Dalekovoda, Tehnike i AD Plastika. I danas očekujem slično raspoloženje na burzi", kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Kako dodaje, za nove smjernice očekuje se podatak o BDP-u za treće tromjesečje.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u srijedu prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromjesečju, a zahvaljujući rekordnoj turističkoj sezoni i jačanju osobne potrošnje, očekuje se rast gospodarstva od 3,5 posto, najbrži u posljednjih 10 godina.

Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je gospodarstvo u proteklom kvartalu poraslo za 3,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 3,3 do 3,9 posto.

Najtrgovanija je jučer bila dionica Tehnike s prometom od 760,8 tisuća kuna, a cijena joj je skočila 13,50 posto, na 137,33 kune.

>>> Tehnika i Ingra dobile odobrenje za nastavak rada na projektu u Alžiru

Tehnika je izvijestila da je alžirski investitor odobrio Ingri dodatak ugovoru za realizaciju izgradnje medicinskog objekta u Alžiru u iznosu od 10,1 milijun eura. Time je Ingri i Tehnici, kao partneru i suizvođaču, omogućen nastavak gradnje objekta dodatnih 14 mjeseci, sukladno ugovoru o suradnji između Ingre i Tehnike iz 2014. godine.

Po prometu od oko pola milijuna kuna slijedile su dionice Atlantske plovidbe, koje su poskupile 1,3 posto, na 595,96 kuna.

Dionicama Valamar Riviere ostvaren je, pak, promet od 485 tisuća kuna, a cijena im je oslabila 0,16 posto, na 43,77 kuna.

Dionice iz sastava koncerna Agrokor imale su mješovite izvedbe. Najtrgovanija među njima bila je dionica Jamnice s prometom od 439 tisuća kuna, kojoj je cijena porasla za 2,8 posto, na 13.250 kuna.

Porasla je cijena i dionicama Leda, za 1,46 posto, na 835 kuna, uz promet od 139 tisuća kuna.

Dionica Belja, pak, među većim je gubitnicama s padom cijene za 5,12 posto, na 5 kuna, a njima je ostvaren promet od 68 tisuća kuna.

19. travanj 2024 01:03