Aktualno
StoryEditor

MAMFORCE: Janaf i Lidl nagrađeni za promicanje ravnoteže između poslovnog i obiteljskog života

29. Prosinac 2016.

Danas su svečano predstavljeni novi nositelji osnovnog MAMFORCE standarda koji se dodjeljuje organizacijama, koje uspješno organiziraju posao i radno okruženje uz poštovanje načela ravnoteže profesionalnog i privatnog života te jednakih mogućnosti napredovanja, a oni su Janaf d.d. i Lidl Hrvatska.

Tvrtka Janaf d.d. je prva tvrtka pretežito u državnom vlasništvu koja je svojim praksama zaslužila MAMFORCE standard, a koja na pozicijama srednjeg menadžmenta ima 42 posto žena što je vrlo dobar postotak u odnosu na cjelokupni udio žena zaposlenih u kompaniji koji iznosi 22 posto. Osim toga, tvrtka znatno ulaže u daljnji osobni i profesionalni razvoj zaposlenika, a pri zapošljavanju se provedbom neutralnih procesa osigurava podjednaka rodna zastupljenost.

‘Prema indeksu rodne ravnopravnosti Svjetskom ekonomskog foruma, 2006. godine Hrvatska je bila na 16. mjestu, a ove godine je 68. Usporedbe radi, Slovenija je 2006. bila otprilike na 56. mjestu, a ove godine je osma. Nije se ništa drastično negativno dogodilo, nego mi aktivno ne radimo na razvoju, to se vidi u tome da kod nas, iako ima dosta žena na tržištu rada, one ne probijaju stakleni strop kada gledamo top menadžment,‘ rekla je Dešković.

- Uključili smo se u projekt Mamforce jer u vođenju poslovanja kompanije i izgradnji odnosa sa zaposlenicima, želimo nizom odgovornih politika i benefita zaposlenima pružiti potporu u uspostavi ravnoteže između poslovnog i obiteljskog života, uz omogućavanje jednakih mogućnosti profesionalnog razvoja za sve, bez obzira na roditeljstvo i rod - rekla je Ivana Milković, ekspert za razvoj ljudskih resursa u Uredu direktora JANAF-a.

Prestižni znak kvalitete

Lidl Hrvatska je prva maloprodajna tvrtka nositeljica ovog standarda, a da je zaslužila biti nositeljica govori podatak kako zapošljava iznimno puno žena, čak 72 posto. Zadovoljstvo Lidlovih zaposlenika očituje se u niskoj stopi izostanaka s posla, te pažnja koju kompanija posvećuje obiteljskim politikama.

- Želja nam je podići standarde upravljanja ljudskim resursima i na taj način pozitivno utjecati na razvoj cjelokupnog tržišta rada u maloprodaji, te potaknuti ostale na stvaranje novih dobrih praksi. Lidl Hrvatska poznat je kao family-friendly tvrtka koja ima razumijevanja za obiteljski život svojih zaposlenika, te ih i dodatno potiče na preuzimanje odgovornosti za svoje rezultate i zadovoljstvo kupaca kroz timski rad, kontinuirano usavršavanje na radnom mjestu i osobni razvoj - istaknula je Romina Ivančić, voditeljica sektora ljudskih resursa Lidl Hrvatska.

Obje tvrtke ovaj prestižni znak kvalitete zaslužile su dosadašnjim praksama kojima su pokazale odgovoran odnos prema svojim zaposlenicima, a u slijedećih godinu dana planiraju dodatno poboljšati postojeće uvjete rada kako bi olakšale roditeljima usklađivanje privatnih i poslovnih obaveza, a posebno zaposlenim majkama, koje snose najveći dio obiteljskih obaveza koje su klasificirane kao dodatni neplaćeni rad.

Probijanje staklenog stropa

Na dodijeli nagrade, Dijana Kobas Dešković, autorica metode procjene MAMFORCE naglasila je važnost obiteljski odgovornih politika koje omogućuju veću participaciju žena na tržištu rada, što vodi većim stopama fertiliteta i automatski većem BDP-u, te ukazala na nazadovanje Hrvatske što se tiče rodne ravnopravnosti u posljednjih 10 godina.

- Prema indeksu rodne ravnopravnosti Svjetskom ekonomskog foruma, 2006. godine Hrvatska je bila na 16. mjestu, a ove godine je 68. Usporedbe radi, Slovenija je 2006. bila otprilike na 56. mjestu, a ove godine je osma. Nije se ništa drastično negativno dogodilo, nego mi aktivno ne radimo na razvoju, to se vidi u tome da kod nas, iako ima dosta žena na tržištu rada, one ne probijaju stakleni strop kada gledamo top menadžment  - rekla je Dešković i dodala da osobno nakon pet godina rada vidi rezultate, berem u vidu povećanja svijesti da se počne raditi na poboljšanju situacije.

Današnjom dodjelom, tvrtke Janaf i Lidl Hrvatska, pridružile su se grupi nositelja MAMFORCE standarda u Hrvatskoj a neki od njih su PBZ, VIP, Zagrebačka Banka, Hrvatski Telekom i INA, a u procesu dobivanja priznanja je i Hrvatska udruga poslodavaca u čijim je prostorijama održana današnja svečanost.

22. travanj 2024 13:49