Aktualno
StoryEditor

Marićev proračun razveselio bankare

25. Studeni 2017.

Praćenjem medija teško bi se moglo zaključiti da je ove srijede Sabor raspravljao o proračunu, koji je Vlada uputila u saborsku proceduru 2. studenoga. U ova tri tjedna kao da je ta tema bila pod medijskom blokadom. Nitko ni da zucne.

Oporba je bila zaokupljena još jednim donkihotovskim jurišanjem na Plenkovićeve vjetrenjače, ministar rada Pavić vješto je državne sindikalce držao na uzdi pregovarajući o već dogovorenim proračunskim darovima zaposlenicima u državnom i javnom sektoru, a HDZ-ovi partnerčići čekaju približavanje glasovanja ne bi li u zadnji čas izvukli koji milijunčić za svoje uhljebe.

>>>Lovrinović: Državni proračun nije pravedan ni razvojan, takva politika je besperspektivna

Kao da se i stručna javnost umorila od ponavljanja kritika koje iz godine u godinu prate svaki proračun, zajedno s čitateljima, pa i onima čiji biznis ovisi o državnoj blagajni. Ipak, nešto ne mogu prešutjeti. Financministar Marić predviđa rast od 2,9 posto, proračun namjerava podebljati 6,1 posto, a od PDV-a ubrati 7,3 posto više.

>>>Marić: Ostvaren najbolji proračunski rezultat u posljednjih 15 godina; suficit 35 milijuna kuna

U prijevodu – od reformi u najavljenoj godini reformi opet ništa. Država će opet potrošiti više nego što zaradi i predviđa da će se jednako ponašati i potrošači. Zato bankari zadovoljno trljaju ruke: opet će rasti krediti – i državi i građanima.

>>>Pusić: Ako za obrazovnu reformu treba 500 milijuna kuna, sredstva za nju imat ćemo za 100 godina

25. travanj 2024 13:33