Aktualno
StoryEditor

Međuzvjezdano čudo Oumuamua uopće nije asteroid

28. Lipanj 2018.

Asteroid, koji su nazvali Oumuamua (glasnik, na havajskom), otkriven je iz zvjezdarnice Pan-STARRS 19. listopada 2017.

– Ta stvar je vrlo čudna, kazala je Karen Meech s havajskog astronomskog instituta, koja je vodila istraživanje. I doista je, čudan izduženi leteći objekt nalik na dugačku svemirsku cigaru zainteresirao je astronome, ali i javnost. Nagađanja kako je riječ o svemirskom brodu, ponovno je otklonilo najnovije istraživanje u srijedu objavljeno u časopisu Nature, u kojem se ponovno utvrđivalo o kakvom je svemirskom tijelu riječ.

>>> Međuzvjezdani putnik: Asteroid u obliku divovske cigare golica astronome

Znanstvenici su u početku imali dvojbe. Mislili su da je možda riječ o kometu, ali s obzirom na to da nije za sobom ostavljao trag prašine i plina, Međunarodni astronomski savez odbacio je tu mogućnost i klasificirao Glasnika kao stjenoviti asteroid. No, priča ne završava tu. Sada je ponovno promijenjen kurs jer je najrecentnije istraživanje ustvrdilo kako nema sumnje da je Oumuamua komet, a ne asteroid, piše Mashable.

Premda je na čudnovato tijelo bačeno novo svjetlo, ostaje još mnogo neodgovorenih pitanja. Jedno od njih je i neobična putanja kroz Sunčev sustav koja se ne može objasniti gravitacijskim privlačenjem Sunca, planeta pa čak ni onom koja je karakteristična za velike asteroide. Mora da je odnekud izletio poput svemirskog broda te se kreće u određenom smjeru pomoću potisnika.

25. travanj 2024 15:31