Aktualno
StoryEditor

Meksiko legalizirao medicinsku marihuanu

21. Lipanj 2017.

Dekret koji je izdao meksički predsjednik Enrique Peña Nieto potvrdio je danas da je Meksiko legalizirao kanabis za medicinsku uporabu, nakon ogromne podrške donjeg doma Kongresa, izvještava Leafly.

Peña Nieto je nekad bio žestoki protivnik legalizacije kanabisa, ali je od tada zatražio ponovno ispitivanje globalne politike o drogama nakon nacionalne javne rasprave o legalizaciji početkom 2016. godine.

>>>Francuski MUP ukida novčanu kaznu od vrtoglavih 7,5 milijuna eura za posjedovanje kanabisa

Prošle je godine Peña Nieto čak i otišao tako daleko da je uveo mjeru koja bi omogućila meksičkim građanima da posjeduju do unce (28.34952 grama) kanabisa bez posljedica, ali je prijedlog zakona zaustavljen u Kongresu.

Tajnik Ministarstva zdravstva Meksika, dr. José Narro Robles, izrazio je potporu mjerama.

- Pozdravljam odobravanje terapijske uporabe kanabisa u Meksiku, rekao je Robles.

Ministarstvo zdravstva će biti zaduženo za izradu i provedbu propisa "javnih politika kojima se regulira medicinska uporaba farmakoloških derivata kanabisa sativa, indica i amerana ili marihuane, uključujući tetrahidrokanabinol, njegove izomere i stereokemijske varijante, kao i kako regulirati istraživanje i nacionalnu proizvodnju", navodi dekret.

>>>Florida legalizira medicinski kanabis

Naredba Peña Nieta učinkovito uklanja kriminalizaciju ljekovite uporabe kanabisa, THC-a, CBD-a i svih derivata kanabisa, te legalizira proizvodnju i distribuciju kanabisa u medicinske i terapijske svrhe.

Trenutno jedini dopušteni kanabis može sadržavati jedan posto ili manje tetrahidrokanabinola, a Ministarstvo zdravstva će morati proučiti ljekoviti i terapeutski učinak kanabisa prije stvaranja okvira za infrastrukturu programa medicinske marihuane.

Sigurno će i dalje postojati prepreke, ali Meksiko je nadmašio najveću do sada.

29. travanj 2024 21:10