Aktualno
StoryEditor

Melinda Gates: Dobročinitelji više ne smiju čekati

04. Ožujak 2017.

Bill i Melinda Gates revolucionalizirali su filantropski svijet započevši davati dio svog bogatstva prije no što su ušli u pozne godine. U svijetu je previše siromaštva i potrebno je odmah djelovati. U intervjuu za Reuters, Melinda Gates otkrila je da uz ekstreman uspjeh dolazi i ogromna odgovornost te još ponešto o svom životu i karijeri.

Odrasli ste u Dallasu, tko vam je dao najvažnije životne lekcije o novcu?

- Moja srednjoškolska profesorica matematike, Susan Bauer, koja je, a to je nevjerojatno, skrbila o tri dječaka, a noćima radila na doktoratu iz informatike. Ona je vjerovala da će biti puno napredaka u tehnologiji i željela je da njezini učenici imaju ulogu u tome. Stoga je uvjerila glavnu redovnicu u katoličkoj srednjoj školi da nam financiraju računala i počela nas je učiti kako se kodira. Bila je puno ispred svog vremena. Uvijek ću joj biti što je u meni probudila iskru zanimanja za računalne znanosti i pomogla mi na putu do karijere u Microsoftu.

Što ste radili u tinejdžerskim danima i što su Vam donijela ta radna iskustva?

- Jedan od mojih prvih poslova u srednjoj školi bio je poučavati djecu programiranju. Tada sam naučila nešto o sebi. Shvatila sam da uživam u pomaganju toj djeci da ‘otključaju‘ ono najbolje u sebi i ostvare svoj puni potencijal. Na kraju sam završila radeći to u Microsoftu gdje sam pomagala voditi timove programera.

Imate li Vi i Bill kao bračni par posebnu filozofiju o novcu?

-  Čak i prije nego što smo se vjenčali, odlučili smo zajedno da ćemo darovati većinu bogatstva stečenog u Microsoftu. Oboje smo odrasli u obiteljima u kojime je bilo važno davati. Tako da nam se nismo pitali trebamo li, nego kad ćemo početi s filantropskim radom. U početku,smo željeli pričekati da Bill ode u mirovinu, no, nakon što smo počeli saznavati više o ekstremnom siromaštvu i mogućnosti da potaknemo stvaranje novih prilika za ljude širom svijeta, odlučili smo da to ne može čekati. 

Kako povećavati utjecaj novaca koji dajete u dobrotvorne svrhe?

- To može biti iznenađujuće teško. Bill i ja smo opsjednuti podacima. No, saznali smo rano da postoje brojne ‘rupe‘ što se tiče podataka o globalnim zdravstvenim problemima, posebno kada je riječ o životima žena. U najsiromašnijim dijelovima svijeta, žene često žive i umiru, a da to nigdje nije zabilježeno. Ako ne znate uzroke i dubine do kojih problem seže, gotovo ga je nemoguće riješiti. Jedno od naših ključnih nastojanja je izgradnja sustava za prikupljanje podataka kako bismo bolje razumjeli probleme s kojima se svijet suočava, tako da možemo pronaći pametna rješenja, postaviti ciljeve i mjeriti naš napredak u njihovu ispunjavanju.

Zašto je tako važno da se bogati uključe u Giving Pledge?

- To pomaže otvoriti ljudima oči da shvate koliki utjecaj mogu imati u svijetu i potiče ih da budu hrabri u svom darivanju, te ih obvezuje da daju više od polovice svog bogatstva tijekom života ili u oporukama.

Imate li neki savjet za poduzetnice u poslovnom svijetu kojim i dalje dominiraju muškarci?

- Umjesto da mijenjaju sebe, neka promijene druge. Kada sam došla u Microsoft, bila sam jedina žena na takvoj poziciji. Tamo je u to vrijeme prevladavala vrlo stereotipna muška okolina i smatrala sam da moram promijeniti svoj način vođenja. Pokušavala sam biti što agresivnija i to mi je bilo neprirodno pa sam razmišljala o napuštanju svog radnog mjesta i pronalasku novog posla. Na kraju sam odlučila uvesti vlastiti stil vođenja, onaj koji je meni najprirodniji. I uspjelo je.

Koje životne lekcije pokušavate prenijeti svojoj djeci?

- Ne pokušavajte biti savršeni, pobrinite se da budete najbolji što možete. Pronađite način da dajete drugima. Možda je najveći savjet koji im dajemo da pokušaju vidjeti svijet tuđim očima što je češće moguće.

>>>Bill Gates objavio listu knjiga koje su ga ‘uvukle u zečju rupu’ tijekom 2016. godine

21. travanj 2024 23:41