Aktualno
StoryEditor

Merkel osudila pokuse VW-a, Daimlera i BMW-a na ljudima, zatraženo hitno kažnjavanje odgovornih

29. Siječanj 2018.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je najoštrije osudila pokuse na ljudima i majmunima koje su, kako javljaju njemački mediji, njemački automobilski koncerni provodili kako bi ispitali štetnost dušikova oksida iz ispušnih plinova.

„Ti pokusi na majmunima ili čak ljudima etički su potpuno neopravdani. Ogorčenje građana posve je razumljivo“, rekla je njemačka kancelarka, a prenio glasnogovornik vlade Steffen Seibert.

Uprave automobilskih koncerna, koji su naručitelji pokusa, sada moraju dati odgovore na kritički intonirana pitanja, rekao je nadalje Seibert.

>>>VW, Daimler i BMW sponzorirali pokuse u kojima su mladi ljudi udisali ispušne plinove

„Automobilski koncerni moraju se pridržavati granica vrijednosti štetnih ispušnih plinova, a ne pokušavati dokazati da plinovi nisu štetni“, zaključio je Seibert.

I tehnički ministar prometa Christian Schmidt (Kršćansko-socijalna unija CSU) osudio je postupak koncerna koji je opisan kao „čista PR kampanja“.

„Povjerenstvo koje se bavi skandalima manipulacije ispušnim plinovima sazvat će izvanredni sastanak na kojem će razmotriti što poduzeti u rasvjetljavanju tog slučaja,  a automobilski koncerni hitno i detaljno moraju se očitovati o ovoj temi“, stoji u priopćenju ministarstva prometa.

Zatraženo hitno kažnjavanje odgovornih

Dnevnici „Sueddeutsche Zeitung“ i „Stuttgarter Nachrichten“ objavili su da je jedna udruga, iza koje stoje koncerni Volkswagen, Daimler i BMW, naručila studiju koja je trebala dokazati bezopasnost dušikovog oksida u ispušnim plinovima motora na dizelski pogon. Tijekom istraživanja na Sveučilišnoj klinici u Aachenu pokusi su se, kako javljaju mediji, obavljali na majmunima, ali i ljudima.

>>>Afera Dieselgate: Direktor Volkswagena osuđen na sedam godina zatvora

Glasnogovornica ministarstva zdravstva priopćila je da su pokusi na primatima, pa tako i ljudima, dopušteni samo u iznimnim slučajevima, primjerice u ispitivanja lijekova.

Savezna pokrajina Donja Saska, koja je suvlasnik Volkswagena, zatražila je od vodstva VW-a hitno kažnjavanje odgovornih.

U prvim reakcijama na skandal vodstva automobilskih koncerna dala su do znanja da nisu bili upoznata s time da se pokusi po njiihovu nalogu obavljaju i na ljudima.

20. travanj 2024 13:26