Aktualno
StoryEditor

Metro razdvojio prehrambeni i sektor potošačke elektronike

12. Srpanj 2017.

Njemački maloprodajni div Metro dobio je u srijedu zeleno svjetlo suda za razdvajanje poslovanja na lanac trgovina hranom i prodaju potrošačke elektronike, najavljujući za četvrtak uvrštenje dionica prehrambenog poslovanja u burzovnu kotaciju.

Dioničari Metroa u veljači su poduprli predloženu podjelu grupe na veleprodaju i hipermarkete s ponudom hrane s jedne strane, te Media-Saturn, najveću europsku grupu potrošačke elektronike.

>>>Metro Cash & Carry pokreće projekt Ready2Lead

Skupina dioničara, uključujući osnivača Media-Saturna Ericha Kellerhalsa, pokrenula je sudsku tužbu kako bi blokirala taj plan.

Iz Metroa su izvijestili da je sud u Duesseldorfu u srijedu upisao planiranu podjelu u trgovački registar, što znači da je razdvajanje stupilo na snagu i da ga eventualne tužbe više ne mogu zaustaviti.

Dodali su da će dionice Metro Wholesale & Food Specialist AG-a u četvrtak biti uvrštene na burzovnu kotaciju dok će se onima poslovanja s potroškom elektronikom, preimenovanog u Ceconomy, prvi puta trgovati odvojeno.

>>>Rekordan udio dostave u prodaji METRO Cash & Carryja

U njemačkoj kompaniji nadaju se da će odvajanje pomoći dvjema nezavisnim tvrtkama da krenu u akvizicije, te da će podići vrijednost Metroovih dionica, kojima se trenutačno trguje po nižim cijenama u odnosu na one drugih maloprodajnih kompanija, poput Sysca i britanskog Bookera.

U jutarnjoj su trgovini dionice Metroa porasle jedan posto. U svibnju je odjel potrošačke elektronike izvijestio o gubitku zbog velikih ulaganja prije razdvajanja.

02. svibanj 2024 07:51