Aktualno
StoryEditor

Mi o ulasku, a susjedi o izlasku iz eurozone: Berlusconi zagovara dvije valute

09. Siječanj 2018.

Silvio Berlusconi rekao je u utorak da se Italija ne smije odreći eura čemu se odmah usprotivio njegov glavni koalicijski partner što govori o nesuglasicama u bloku desnog centra koji je prema anketama, favorit izbora u ožujku.

Berlusocni je u radijskom intervju rekao da bi talijanskom gospodarsku naštetilo odustajanje od eura i dodao da takvo stajalište sada dijeli i njegov glavni saveznik, euroskeptična Sjeverna liga.

Sekundu nakon što  Liga bude u vladi počet ćemo sve moguće pripreme da steknemo naš monetarni suverenitet. To je pitanje nacionalne sigurnosti…

No glasnogovornik Lige za gospodarska pitanja Claudio Borghi odmah je odgovorio da će desni centar, ako pobijedi na izborima 4. ožujka odmah početi pripremati Italiju za izlazak iz zajedničke europske valute koju mnogi Talijani godinama krive za gospodarske teškoće.

>>>Populističko zazivanje referenduma o euru

U intervjuu za Radio Capital, 81-godišnji Berlusconi, čelnik stranke Naprijed Italijo (Forza Italia) rekao je da govori i u ime Lige.

"Mateo Salvini (čelnik Sjeverne lige) više ne misli da bismo trebali napustiti euro", rekao je Berlusconi te dodao "Shvatio je da bi to bilo tehnički nemoguće i neodrživo za naše gospodarstvo".

>>>Konferencija: Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj

Liga je ublažila retoriku protiv eura, a Berlusconi je često u prošlosti tvrdio da govori u ime drugih i možda je krivo procijenio to ublažavanje, objašnjava agencija Reuters te citira Borghija.

"Sekundu nakon što  Liga bude u vladi počet ćemo sve moguće pripreme da steknemo naš monetarni suverenitet. To je pitanje nacionalne sigurnosti", rekao je.

>>>Vujčić: Euro donosi dugoročnu korist, ali ne rješava strukturne probleme

Unatoč Borghijevim riječima, izlazak iz eurozone nije naveden među prioritetima o kojem su razgovarale stranke desnog centra na sastanku nedjelju.

Berlusconi zagovara dvije valute, pri čemu bi se euro zadržao za međunarodnu trgovinu i turizam, a nekadašnja talijanska lira koristila bi se u Italiji za domaću uporabu.

Moguće povlačenje Italije iz eurozone zabrinjava financijska tržišta iako to nije udarna tema izborne kampanje.

19. travanj 2024 22:24