Aktualno
StoryEditor

Ministar Štromar: Svi koji dostave valjanu dokumentaciju dobit će subvenciju

13. Kolovoz 2019.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar u utorak je najavio kako će u srijedu biti objavljen javni poziv za subvencioniranje stambenih kredita na koji će se zahtjevi moći predavati od 10. rujna, dok će iduće godine biti objavljena dva natječaja - u ožujku i u rujnu.

Odabrano je ukupno dvanaest kreditnih institucija koje su ponudile kamate od 2,19 do 3,75 posto, a ministar je pozvao mlade da već sada počnu s pripremom dokumentacije.

- Svi koji dostave valjanu dokumentaciju dobit će subvenciju, a poziv će biti otvoren tri ili četiri tjedna, ovisno o interesu, dakle vremena ima. Ove godine građani će subvencionirane kredite moći dobiti po najnižoj kamati do sada, a izmjenama Zakona omogućili smo da se razdoblje subvencije produžava i za već rođenu djecu, ne samo novorođenu, rekao je Štromar.

Izrazio je zadovoljstvo jer je ovo već dobro poznata i prihvaćena demografska mjera koja se provodi od 2017. godine i koja mladima pomaže riješiti stambeno pitanje plaćanjem dijela stambenog kredita u prvih pet godina otplate. Subvencija se produžuje za dodatne dvije godine za svako novorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, a posljednjim izmjenama zakona omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu.

- Do sada je zahvaljujući subvencioniranim stambenim kreditima više od 5300 mladih obitelji riješilo svoje stambeno pitanje. Te obitelji sada imaju svoj dom u Hrvatskoj, a u njima je rođeno više od 700 djece. U 2018. broj zahtjeva porastao je za gotovo 30 posto, a ove godine očekujemo još veći interes. Svi oni koji još uvijek nisu pronašli odgovarajuću nekretninu, neka znaju kako će poziv biti otvoren i iduće godine, zaključio je ministar.

Na natječaj će se moći prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom ili do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje ili gradi te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Treba spomenuti i program poticane stanogradnje (POS) u koji je do sada uloženo više od četiri milijarde kuna. Mladi po tom programu imaju mogućnost kupiti stan po cijeni kvadrata manjoj od tržišne, a dobivaju sigurnost i kvalitetu izgradnje. Zahvaljujući tom programu dosad je izgrađeno 8276 stanova, u pripremi je još tisuću, ponajprije u mjestima u kojima raste turizam.

18. travanj 2024 21:02