Aktualno
StoryEditor

Ministarstvo financija: Svatko može vidjeti kako se troši državni novac

12. Srpanj 2019.

Ministarstvo financija sad već ima dvije ‘transparentne‘ aplikacije. Jednom omogućuje detaljnu pretragu svih tvrtki koje posluju s državom, a novom je omogućeno pretraživanje općih stavki državnoga proračuna

Ministarstvo financija, na čijem je čelu Zdravko Marić, na svojim je internetskim stranicama objavilo aplikaciju kojom svatko vrlo jednostavno može vidjeti kako se troši državni novac. Naime, u suradnji s GIFT-om (Global Initiative for Fiscal Transparency) napravljena je aplikacija kojom su do sada nepregledne tablice u Excellu vezane uz državni proračun pretvorene u jednostavne vizualizacije.

Ministarstvo je dobrovoljno sudjelovalo u pokusnoj upotrebi besplatnog paketa za objavu otvorenih podataka (Open Fiscal Data Package) koji GIFT nudi državama kako bi se promicala transparentnost trošenja proračunskog novca.

S pomoću te aplikacije na vizualno jednostavan i zanimljiv način nastojali su se široj javnosti prikazati podaci izravno uzeti iz transakcijskog sustava državne riznice. Tako se, primjerice, može vidjeti da je 2018. gotovo četrdeset milijardi kuna otišlo za mirovine; za obrazovanje se izdvojilo 14,78 milijardi, od čega najviše (35 posto) na osnovnošolsko obrazovanje; na gospodarstvo je država lani potrošila 5,63 milijarde kuna, od čega je više od pola usmjereno na kreditne i jamstvene programe, a 2,75 milijardi kuna odnosilo se na jamstvenu pričuvu.

Napominjemo da treba pripaziti s načinom traženja jer ako se ne klikne proračunska godina, aplikacija zbraja tri godine i tako se može dobiti da smo za npr. mirovine izdvojili 155 milijardi kuna.

Druga aplikacija, koju je, doduše, Ministarstvo financija predstavilo još 2014., odnosi se na dobavljače, odnosno na to koliko je koja tvrtka u nekoj godini, uključujući i ovu, dobila od države. Točnije, može se vidjeti svaki iznos, i to u lipu, koliko je neka tvrtka dobila od bilo kojeg ministarstva ili agencije. Aplikacija se nalazi na poveznici.

Tako je, recimo, lanjsko poslovanje Medike s državom vrijedilo 586,6 milijuna kuna. Gotovo pola tog iznosa odnosi se na Klinički bolnički centar Zagreb (239 milijuna, stavka ‘Materijali i sirovine‘). Ove godine, prema podacima s aplikacije, ta je tvrtka s državom ostvarila biznis vrijedan 339,6 milijuna kuna. Više od pola tog iznosa odnosi se također na KBC Zagreb.

19. travanj 2024 00:38