Aktualno
StoryEditor

Ministrica Žalac potpisala 8 ugovora za EU projekte vrijedne 115 milijuna kuna

31. Siječanj 2018.

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU u srijedu je potpisano osam ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za područja zdravstva, obrazovanja te intervencijskih planova za ratom pogođena i deprivirana područja, ukupna vrijednost projekata je 115 milijuna kuna, od čega je 85 milijuna bespovratnih sredstava iz EU fondova.

Bespovratna sredstva dodijeljena su Kliničkoj bolnici Dubrava, Sveučilištu u Splitu i za realizaciju infrastrukturnih projekata ratom pogođenih područja Benkovca i Petrinje.

Zagrebačka Klinička bolnica Dubrava dobiva 49,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava za potrebe dnevne bolnice Zavoda za bolesti srca i krvnih žila, te Zavoda za gastroenterologiju i jednodnevne kirurgije, dok je Sveučilište u Splitu dobilo 32,6 milijuna kuna za obnovu studentskog doma "Bruno Bušić".

>>>Žalac: Uskoro kreće izrada Nacionalne razvojne strategije do 2030

S predstavnicima Petrinje potpisan je ugovor o 1,7 milijuna kuna za provedbu Intervencijskih planova malih gradova na ratom pogođenim područjima, dok Benkovac, s kojim je potpisano pet ugovora, za istu namjenu dobiva 1,2 milijuna kuna.

Ugovore je potpisala ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, zajedno s ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislavom Petricem i korisnicima.

>>>Žalac: U 2017. objavljen 141 natječaj u vrijednosti 2.8 milijardi eura

Žalac je istaknula da se ove godine kreće s još intenzivnijom provedbom regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, za koji je Hrvatskoj iz EU fondova dodijeljeno 900 milijuna kuna.

"Naš je cilj decentraliziranim pristupom omogućiti kvalitetniju apsorpciju novca iz EU fondova, a time i brži regionalni razvoj Hrvatske", rekla je Žalac te pozvala sve zainteresirane da se uključe u izradu Nacionalne razvojne strategije do 2030.

Žalac potvrdila probleme s povlačenjem sredstava iz EU fondova

Odgovarajući na novinarski upit, Žalac je potvrdila probleme vezane uz povlačenje sredstava iz EU fondova "od kašnjenja do nedostatka kapaciteta, potrebnih za provedbu projekata vrijednih preko 80 milijardi kuna u ovoj financijskoj perspektivi".

"Mi smo i dalje pri dnu europske ljestvice, no naši rezultati, koji su zaista dobri u 2017., govore da mi to možemo", istaknula je Žalac. Analizom na terenu utvrđeno je, dodala je, da Hrvatska za bolje korištenje EU fondova treba ukupno 2700 stručnjaka.

>>>EU fondovi: Iskoristili smo tek 15 posto od 10,7 milijardi eura za razdoblje 2014.-2020.

Tijekom potpisivanja ugovora istaknuto je kako je lani u zdravstvo uloženo 1,5 milijardi kuna iz EU fondova, a cilj je daljnjim ulaganjima povećati isplativost i održivost zdravstvenog sustava, te uređenjem dnevnih bolnica i kirurgija smanjiti broj prijema na akutne bolničke odjele.

Sredstvima iz EU fondova radi se na poboljšanju i proširenju studentskog smještaja, kako bi se smanjilo troškove studiranja i povećao pristup visokom obrazovanju za redovite studente.

Na tom je tragu i obnova studentskog doma "Bruno Bušić" u Splitu, ukupne vrijednosti 61,6 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva iz EU fondova 32,5 milijuna kuna, a ostatak financira Sveučilište u Splitu.

>>>Tolušić: Novim zakonom profesionalizirat će se rad OPG-a, olakšati pristup EU fondovima

Prorektor splitskog sveučilišta Branko Matulić istaknuo je da se planira cjelovita obnova postojeće zgrade i nadogradnja, što će povećati kapacitete smještaja za studente i poboljšati infrastrukturu smještaja. Obnovljeni dom trebao bi biti dovršen akademske godine 2020./2021.

Svrha intervencijskih planova za revitalizaciju ratom pogođenih područja je održiva fizička, socijalna i gospodarska regeneracija pet depriviranih pilot-područja (Vukovar, Beli Manastir i Darda, petrinja, Benkovac i Knin).

24. travanj 2024 18:14