Aktualno
StoryEditor

Miodrag Šajatović: Agrokor je bio obiteljska tvrtka

23. Veljača 2018.

‘Agrokor je bio obiteljska tvrtka‘, podsjetio je glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović otvarajući 9. konferenciju o budućnosti obiteljskih tvrtki na temu ‘Vodič za drugu generaciju‘ te upozorio da ova kompanija može biti primjer i opomena kako ne napraviti greške i završiti na milost i nemilost lešinarskih fondova.

>>>Konferencija o budućnosti obiteljskih tvrtki: Najljepše je raditi u obiteljskoj kompaniji

U nastavku je zamjenica glavnog urednika Manuela Tašler predstavila istraživanje izrađeno u suradnji s Hendalom i Bisnodeom o spremnosti predavanja obiteljske tvrtke sljedećoj generaciji na upravljanje. Kako su rezultati pokazali, 22 posto razmišlja o prijenosu upravljanja na sljedeću generaciju, dok po deset posto razmišlja o prijenosu krajnje kontrole na sljedeću generaciju i o prijenosu vlasništva na sljedeću generaciju.

U sklopu ovog istraživanja izrađena je i skica prosječne obiteljske tvrtke u Hrvatskoj, prema kojoj ispada da ima jednog vlasnika ili vlasnicu koja namjerava ostati radno aktivna još neko vrijeme, da u poslovanju sudjeluju dvije generacije, da tranzicija upravljanja nije provedena, iako je glavni motiv za poslovanje osiguravanje egzistencije  budućih generacija obitelji.

>>>Konferencija o obiteljskim tvrtkama: Kako do akvizicija, kapitala i kada angažirati konzultanta

Čak je 53,8 posto ispitanih reklo da njihova tvrtka nije provela, niti planira provesti prijenos upravljanja odgovorivši da vlasnik namjerava biti aktivan još niz godina.

Od najvažnijih osobina koje mora imati nasljednik, ispitani su naveli dobro poznavanje obiteljskog posla (59 posto), volju za poslom (56,4 posto), menadžerske vještine (51,3 posto), viziju veću od prethodnika (41 posto), odanost obiteljskim vrijednostima (20,5 posto) te visoko obrazovanje (5,1 posto).

>>>Plejić: Ključno je da svi zajedno pridonesemo ulasku malih i srednjih poduzetnika u tržište kapitala

Interesantno, čak 66,7 posto očekuje da se unaprjeđenje poslovanja bez značajnijih promjena, dok je samo 7,7 posto spremno prepustiti drugoj generaciji vođenje prema vlastitoj viziji.

15. travanj 2024 15:24