Aktualno
StoryEditor

MOL Grupa ulazi u poslovanje sa solarnom energijom

01. Ožujak 2018.

Danas je MOL Grupa najavila planove za izgradnju solarnih elektrana na tri industrijske lokacije smještene u Mađarskoj. Projekt je u skladu sa strateškim ciljem MOL Grupe za izgradnju industrijskih kapaciteta te krovnim ciljevima održivosti kompanije. MOL Grupa ima dugogodišnje iskustvo u konvencionalnoj proizvodnji energije, međutim, kao dio Strategije 2030., nastoji se pripremiti za budućnost bez goriva i istražiti mogućnosti koje proizlaze iz alternativnih energetskih tehnologija, navodi se u priopćenju.

Planira se da fotonaponske elektrane rade u ukupnom kapacitetu od 18,38 MWp, što odgovara potrebama potrošnje za više od devet tisuća kućanstava. Osim što pokriva dio energetskih potreba vlastite operacije, u priopćenju kažu da projekt pruža izvrsnu priliku MOL-u da stekne stručnost na području solarne tehnologije i iskoristi buduće mogućnosti na ovom obećavajućem tržištu.

>>>MOL Grupa u 2017. ostvarila najveću dobit u posljednjih deset godina

Očekuje se da će zelena energija proizvedena od solarnih objekata eliminirati devet tisuća tona ugljičnog dioksida godišnje. To će doprinijeti ispunjavanju ciljeva održivog razvoja MOL-a za smanjenje izravnih i neizravnih emisija stakleničkih plinova, kao i povećanje zarade od alternativnih izvora energije u skladu s kompanijskom strategijom održivog razvoja 2020. To proširenje će dodatno pridonijeti poboljšanju održivosti MOL Grupe, jer dosljedno postiže visoke rezultate u vodećim ESG istraživačkim i procjeniteljskim kućama, uključujući Indeks održivosti Dow Jones, MSCI, Sustainalytics i Bloomberg.

- Ovaj projekt je pravi odraz našeg nastojanja da postanemo jedan od vodećih inovatora u regiji, kao što je i predviđeno u Strategiji 2030. MOL je uvidio da će solarna energija imati važnu ulogu u budućim energetskim sustavima, stoga smo naše industrijske sposobnosti počeli razvijati u smjeru brzog odgovora na dinamičnost i rast ovog segmenta poslovanja. Pomoću fotonaponskih tvornica koristimo neiskorištene potencijale na našim proizvodnim lokacijama, a istodobno podržavamo našu predanost ka poboljšanju utjecaja na okoliš smanjenjem emisija ugljičnog dioksida, rekao je Sándor Fasimon, glavni operativni direktor tvrtke MOL.

>>>MOL Grupa pokreće uslugu zajedničkog korištenja automobila u Budimpešti

Očekuje se da će izgradnja solarnih panela biti dovršena krajem 2018. godine. Objekti će se nalaziti na području triju ključnih područja MOL-a: u petrokemijskoj tvornici u Tiszaújvárosu, u dunavskoj rafineriji u Százhalombatti, kao i u pogonu Füzesgyarmat te će biti povezani s MOL-ovim lokalnim srednje naponskim distribucijskim mrežama.

27. travanj 2024 03:59