Aktualno
StoryEditor

Mrak Taritaš i Hrelja traže da se iz europskih fondova financira ugradnja liftova

01. Veljača 2018.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja pozvali su u četvrtak ministricu regionalnog razvitka i europskih fondova Gabrijelu Žalac da otvori nišu "mobilnost građana" kako bi se mogla povući sredstva iz europskih fondova za izgradnju liftova u stambenim zgradama.

>>>Ministrica Žalac potpisala 8 ugovora za EU projekte vrijedne 115 milijuna kuna

Na konferenciji za novinare Kluba zastupnika Građansko-liberalnog saveza i Hrvatske stranke umirovljenika u Saboru upozorili su kako je riječ o problemu s kojim se suočava ne samo starija populacija nego i mlade obitelji, a riječ je o investiciji koja "nije zastrašujućih razmjera". Prosječna cijena ugradnje lifta u zgradu je oko 50 tisuća eura, a iz europskih fondova može se sufinancirati 80 pa i do 100 posto iznosa, kazali su, istaknuvši da ministrica ne želi primiti predstavnike udruge koje se bave tim problemom. Taj bi projekt, naglašavaju, otvorio i dvije tisuće radnih mjesta u građevinarstvu.

Projekt bi se, poručuju Mrak Taritaš i Hrelja, mogao sufinancirati iz fondova Europske unije, no iz nepoznatog razloga, tvrde, ministrica Žalac odbija otvoriti pristup građana tim fondovima. Lift se može ugraditi kroz projekt koji se sufinancira iz EU "energetska učinkovitost u zgradarstvu" pa ministricu pozivaju da uz nišu energetska učinkovitost, otvori i nišu za ugradnju liftova.

>>>Europski fond za regionalni razvoj: 380 milijuna kuna za energetsku obnovu zgrada javnog sektora

Mrak Taritaš je kazala kako su provjerili u EU je li točno da se projekti ugradnje liftova sufinanciraju i odgovoreno im je da ih je moguće sufinancirati i u 100-postotnom iznosu cijene. "Zamislite koliko bi ugradnja liftova olakšala život starijim sugrađanima, ali i mladim obiteljima s djecom. Stoga molimo ministricu da otvori nišu da se sredstva za ugradnju liftova mogu vući iz europskih fondova", apelirala je Mrak Taritaš.

Hrelja je upozorio da je bez liftova otežan pristup stanovima na višim katovima vatrogascima i hitnoj pomoći, a stanarima su uvjeti života vrlo teški. Dodao je da liftovi podižu cijene nekretnine, a projekt bi se mogao koristiti i Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike s projektima domova za umirovljenike. Naime, pojasnio je, od 2014. godine nema europskih subvencija za izgradnju tih domova, pa ona sada ovisi o privatnim investitorima ili ide na teret gradova, zbog čega bi i ministrica Nada Murganić trebala podržati projekt koji predlažu.

>>>Žalac: U 2017. objavljen 141 natječaj u vrijednosti 2.8 milijardi eura

"Sve je posloženo i sve se može realizirati, samo je ministrica Žalac odgovorna što nema projekta ugradnje liftova jer jedina može dati zeleno svjetlo za to", istaknuo je Hrelja. "Ako treba", rekao je čelnik HSU-a, "dogovorit ćemo sa svim vlasnicima zgrada koje ugrade liftove da ministrica svečano otvori lift i prereže vrpcu".

20. travanj 2024 00:58