Aktualno
StoryEditor

Munjiza, Grubišić i Sučević: Agrokor će biti podijeljen na tri divizije

31. Srpanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Okrugli stol Hanza medije ponudio je mišljenja trojice ekonomskih stručnjaka, Drage Munjize, Danka Sučevića i Andreja Grubišića, o tome što će donijeti restrukturiranje Agrokora. Sva trojica složni su kako će Agrokor biti rasformiran u tri divizije.

>>>FOTO: Panel o privatizaciji državnih poduzeća – ‘Ništa nije sveto’ osim Šuma i Voda

- Agrokor će vjerojatno biti podijeljen na divizije, s time da međunarodni investitori već imaju određene, otprilike, cijene za "Ledo", "Jamnicu", "Zvijezdu" i njihove pandane u Srbiji i Bosni, kao što su "Dijamant" i "Fricom". "Konzum" i "Mercator", za sada, nemaju vrijednosti, no to ne znači da neće imati budućnosti. A što se tiče poljoprivrednog sektora, mislim da će država i hrvatski kapitalni konkurenti pokušati okrupniti taj dio kako bi ga na neki način imali pod hrvatskom kontrolom. Tako da možemo zaključiti da će "Vupik", "Belje", PIK "Vinkovci" i "Agrolaguna" vjerojatno biti prodani velikim hrvatskim prehrambeno-poljoprivrednim tvrtkama, rekao je Drago Munjiza.

Danko Sučević mišljenja je kako će "Konzum" i "Mercator" imati scenarij sličan "Pevecu", s time da neće biti stečaja. Ističe kako će se putem dogovora ići u suvlasništvo banaka i dobavljača, odnosno vjerovnika. Dodaje kako su dugovi veći od imovine, što implicira stečaj. Također, Sučević ističe da, ako vjerovnici pristanu da se "Jamnica", "Ledo" i "Zvijezda", kao i tvrtke u Srbiji, prodaju, te se tako prikupi oko milijardu i pol eura, tada se dug može pokriti.

>>>Sučević: Nadam se da će savjeti konzultanata biti prihvaćeni iako neće odgovarati političarima

-Dobavljači u "Pevecu", kada je išao stečaj, dobivali su deset posto vrijednosti njihova izgubljenog duga. Ta vrijednost sada, tih dionica koje su dobili dobavljači i banke, već iznosi 20 posto njihova prethodnog duga u "Pevecu". U "Agrokoru" bi vjerovnici morali otpisati između 50 i 70 posto potraživanja, rekao je Sučević, a prenose Jutarnji list i Slobodna Dalmacija.

- Moj zaključak je da će se koncern podijeliti na tri dijela. Hoće li se onda "Konzum" koji će biti u suvlasništvu banaka, fondova i hrvatskih dobavljača, kao i divizija poljoprivrednih kompanija, i dalje zvati "Agrokor", to nisam siguran, rekao je Sučević.

Andrej Grubišić nije uvjeren kako je prodajom pozitivnih kompanija moguće prikupiti milijardu i pol eura.

- Dakle, ako se ostatak duga, čak i uz veliki otpis preostalog duga, reprogramira na 10 ili 15 godina, i dalje ta tvrtka vjerojatno neće imati dovoljno cash flowa da u 15 godina s pripadajućim kamatama vrati taj dug. Što znači da to sve vjerojatno nema jako puno smisla, ali pitanje je tko će biti vlasnik nečega što 15 do 20 godina treba raditi da bi servisirao dugove, kaže Grubišić.

>>>Munjiza: Agrokor bi poslovao još bolje da pojedine tvrtke u EU nisu ‘jednakije od drugih’

Dodaje kako nitko neće biti motiviran da bude vlasnik i to je glavni problem u ovoj priči.

- Osim ako vjerovnici ne pristanu na drastičan otpis duga, to će biti teško odgovoriti. Po mom mišljenju "mirovinci" bi trebali ući kao strateški investitor na razini koncerna, jer samo tako se problemi mogu riješiti bez žurbe i bez prodavanja profitabilnih tvrtki značajno ispod cijene. Ako njegovi vjerovnici žele zaštititi svoje ekonomske interese, za njih bi bilo jako dobro da "Agrokor" bude dokapitaliziran od strane jakog igrača. Jer će u protivnom morati jako otpisati potraživanja, a onda to neće nadoknaditi. Jer ako se odreknete i 50 posto svog potraživanja, dug će ostati dvije milijarde eura, plus godišnja kamata od 100 milijuna eura, pojasnio je Grubišić.

24. travanj 2024 00:15