Aktualno
StoryEditor

Musk lansirao recikliranu raketu da ‘zagospodari‘ svemirskim otpadom

03. Travanj 2018.

Dok Hrvatska muku muči s gospodarenjem otpada, znanstvenici pokušavaju riješiti problem u Zemljinoj orbiti.

Muskova tvrtka SpaceX u ponedjeljak je lansirala recikliranu raketu Falcon 9 u smjeru Međunarodne svemirske stanice, ISS-a. Uz tri tone potrepština koje se nalaze u spremištu letjelice nalazi se i nešto neuobičajeno: eksperimentalni sustav poznat pod imenom RemoveDEBRIS, za koji se znanstvenici nadaju da će pomoći u čišćenju viših slojeva Zemljine atmosfere od raznog otpada, prenosi Time.

Svemirski otpad ozbiljan je problem u Zemljinoj nižoj orbiti, gdje se trenutno nalazi više od 500,000 dijelova nefunkcionalnih satelita, iskorištenih raketnih potisnika i drugog smeća, navodi NASA. Dok mnogi nisu ništa veći od pikule, i dalje predstavljaju prijetnju satelitima i drugim sustavima u orbiti. Primjerice, u 2015. je zalutali komadić starog ruskog meteorološkog satelita natjerao astronaute u ISS-u da pronađu privremeno sklonište.

>>>SpaceX lansirao reciklirani Falcon 9 prema ISS-u

Znanstvenici se nadaju da e RemoveDEBRIS biti od pomoći u tome. Po pristanku rakete na ISS, astronauti će osposobiti sustav koji je razvio britanski SSC (Surrey Space Centre) da vide kako se nosi s izvlačenjem minijaturnih satelita iz orbite.

Prvi će test uključivati ispaljivanje mreže na satelite, "što je vrlo fleksibilna opcija jer čak iako se otpadak okreće ili ima nepravilan oblik, hvatanje mrežom je relativno niskorizična akcija ako se usporedi s korištenjem robotske ruku u tu svrhu, tvrdi Guglielmo Aglietti, direktor SSC-a. Drugi će test uključivati harpun, koji je "možda jednostavniji", ali "malo rizičniji jer morate oprezno gađati otpatke", rekao je Aglietti.

- Naravno, morate izbjeći spremnike goriva.

19. travanj 2024 18:07