Aktualno
StoryEditor

Najbrži prst (2): Predao projekt četiri sekunde nakon otvaranja i zakasnio

11. Kolovoz 2018.

Na kontroverzni poziv ‘Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP‘ koji je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo potkraj svibnja pristigla je čak 291 projektna prijava. Vrijednost traženih nepovratnih sredstava impresivnih je 991,5 milijuna kuna. Istodobno je raspoloživi novčani iznos za poduzetnike prema tom pozivu 200 milijuna kuna, kažu nam u tome ministarstvu.

Lider je u članku ‘Najbrži prst‘ sredinom lipnja pisao o problemima koji su nastali rušenjem sustava eFondovi i prijavama na spomenuti poziv koje su se na kraju morale slati poštom. To je izazvalo veliku pomutnju i, prema nekima, sumnjive radnje. Javio nam se poduzetnik (podaci poznati redakciji) koji je svoju prijavu u pošti poslao četiri sekunde nakon deset sati. Prema njegovim neslužbenim informacijama, prijava mu je stavljena sa strane i vjerojatno odbačena jer je zakasnio.

>>>Greška u sustavu eFondovi brojnim poduzetnicima onemogućila prijavu za bespovratna sredstva

– EU-konzultant s kojim sam prije radio rekao mi je da ima dva klijenta koja su također slala prijave poštom za taj poziv. Poslala su ih sekundu nakon deset sati i prijave su im odbačene zbog toga što su zakasnili! Zakasnili?! Kako netko može zakasniti sekundu nakon otvaranja?, ogorčeno se pita naš sugovornik koji smatra da je u tom pozivu bilo dosta sumnjivih, da ne kažemo koruptivnih, radnji.

Na kontroverzni poziv ‘Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP‘ pristigla je čak 291 projektna prijava. Na čak 87 poštanskih omotnica stoji da su predane 5. lipnja 2018. u 10 sati. Ni sekundu poslije!

Tvrdi da je šefica pošte zaposlenicima naložila da isprintaju mnogo markica na kojima je upisano vrijeme od točno 10 sati i nakon toga ih uzela sa sobom.

– Ta informacija budi sumnju u nedopuštene radnje, nadam se da će netko ispitati o čemu je riječ. Ako je to točno, a zasad nemam razloga sumnjati u točnost informacije, onda doista možemo govoriti o velikoj svinjariji, ljutito nam govori poduzetnik.

>>>Fondovi EU: Dijele se vaučeri za web stranice

Kontaktirali smo i s Ministarstvom gospodarstva i pitali koliko je prijava pristiglo s vremenom od 10 sati, iz kojih je poštanskih ureda stiglo najviše takvih prijava, koliko ih je ukupno stiglo te koliko ih je odbačeno. Odgovorili su nam da je na 87 poštanskih omotnica naznačeno vrijeme predaje poštanske pošiljke ‘5. lipnja 2018. u 10:00:00 sati‘. Od tog broja većina pošiljaka s predanim prijavama, njih tridesetak, pristigla je iz poštanskih ureda u Zagrebu ili njegovoj široj okolici.

25. travanj 2024 08:39