Aktualno
StoryEditor

Najduži pad kupovne moći Britanaca od 1970-ih

30. Lipanj 2017.

Raspoloživi dohodak britanskih građana smanjen je u prva tri mjeseca ove godine treće tromjesečje zaredom, što je najdulje razdoblje pada njihove kupovne moći od 70-ih godina prošloga stoljeća, pokazali su najnoviji podaci tamošnjeg statističkog ureda (ONS).

Realni raspoloživi dohodak kućanstava smanjen je u prvom tromjesečju 1,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, što je njegov najsnažniji pad od prvog tromjesečja 2013. godine. Ujedno je u silaznoj putanji treće tromjesečje zaredom, što predstavlja najdulje razdoblje njegova pada od 70-ih godina prošlog stoljeća.

>>> Tjedan u znaku Brexita, normalizacije monetarnih politika u Japanu i SAD

U ONS-u objašnjavaju njegov pad u prvom tromjesečju, između ostalog, tajmingom poreznih plaćanja.

Stopa štednje kućanstava spustila se na svega 1,7 posto, najnižu razinu otkada se počeo pratiti taj podatak. Rast osobne potrošnje usporio je na 0,4 posto, nakon 0,7-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca.

Brexit udar na potrošaće

Statistički podaci ocrtavaju sumornu sliku za potrošače koji su na udaru kako sve veće inflacije, dijelom povezane sa slabljenjem funte nakon referendumske odluke o izlasku Britanije iz Europske unije, a dijelom sa slabijim rastom plaća.

ONS je ujedno potvrdio podatak o rastu gospodarstva u prvom kvartalu za svega 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, čime je tempo aktivnosti značajno posustao u usporedbi sa 0,7-postotnim rastom u četvrtom kvartalu 2016.

>>> CBI: Razvoj pregovora o Brexitu prigušit će rast britanskog gospodarstva

Neočekivano posustajanje aktivnosti znači da je Britanija u prvom kvartalu 2017. ostvarila najslabiji rezultat u skupini sedam najvećih svjetskih gospodarstva (G7), u kojoj je dosad bila među najuspješnijima.

Bank of England očekuje ubrzanje kvartalnog rasta

U britanskoj središnjoj banci Bank of England (BoE) pomno prate naznake oporavka gospodarstva nakon slabog početka godine budući da razmišljaju o mogućem prvom povećanju kamatnih stopa u proteklih 10 godina.

>>> U borbi za privlačenje banaka iz Londona nakon Brexita, Njemačka spremna ublažiti propise

Očekuju da će kvartalni rast ubrzati na 0,4 posto u drugom tromjesečju unatoč rezultatu britanskih parlamentarnih izbora koji nisu donijeli jasnu većinu nijednoj stranci. Ujedno poručuju da bi mogli početi podizati kamatne stope budu li u idućim mjesecima jačali izvoz i investicije.

19. travanj 2024 22:16