Aktualno
StoryEditor

Najluđa noć u godini, Uberovcima najprometnija

04. Siječanj 2017.

Statistike novogodišnje noći iz perspektive Uberovih vozača pokazuju da je ona bila turbo radna - korisnici su u prosjeku svoj prijevoz čekali 3 minute, najzaposleniji partner-vozač Ubera odradio je 34 vožnje, a najveći partijener te je noći u Zagrebu koristio usluge Ubera 6 puta.

Zagrebački korisnici čekali su malo duže svoje vožnje (3,1 minutu) nego oni na dalmatinskoj obali gdje su vozači dolazili za 2,9 minuta. Darko Kontin iz Zagreba koristio je najviše puta usluge Ubera u novogodišnjoj noći jer je slavio na nekoliko lokacija.

Najveći Uberov partijaner

- Počeli smo slaviti u kući jednog prijatelja, ali kako smo se približavali ponoći odlučili smo otići u neki od klubova na Jarunu. Koristili smo Uber jer se od samog početka novogodišnje noći pokazao pouzdanim i uvijek na raspolaganju kad nam je najviše trebala vožnja. Svaki put smo čekali manje od pet minuta. Još smo nekoliko puta koristili aplikaciju tijekom iste noći, objasnio je Kontin koji je u Uberu stekao status ‘najvećeg partijanera novogodišnje noći‘. Njemu uz bok stao je korisnik s dalmatinske obale koji se Uberom provozao 4 puta vozio u nekoliko sati.

[caption id="attachment_251973" align="aligncenter" width="671"] Darko Kontin - Uberov korisnik koji je naručio najviše vožnji u novogodišnjoj noći[/caption]

Najzaposleniji vozač-partner

Drugu vrstu rekorda te je noći postavio i partner-vozač Ubera Zoran Šlosar koji je noćnu smjenu započeo oko 19 sati, a do ranih jutarnjih sati odradio je 34 vožnje.

[caption id="attachment_251972" align="aligncenter" width="671"] Zoran Šlosar odradio je najviše vožnji u novogodišnjoj noći[/caption]

- Moja žena je u novogodišnjoj noći radila u jednom hotelu, pa mi je bilo logično da i ja radim. Nisam ništa posebno očekivao, samo sam sjeo u auto i aktivirao aplikaciju. Vožnje su išle jedna za drugom i nisam se ni okrenuo oko sebe, a već je bilo tri sata ujutro. Shvatio sam koliko sam vožnji napravio tek sutradan, rekao je Šlosar, koji je na posao krenuo iz predgrađa Zagreba, a do kraja noći nekoliko je puta obišao cijeli grad. Dodao je da mu je cijela noć prošla bez ijednog incidenta i da bi definitivno ponovno vozio u novogodišnjoj noći.

Dinamično određivanje cijena

Dok je Šlosar vozio, a Kontin slavio, Uber je skupljao podatke koje je odlučio podijeliti s javnosti.

Velika potražnja pokrenula je dinamično određivanje cijene - 4 od 10 vožnji bilo je po redovnoj cijeni. Tijekom razdoblja iznimno velike potražnje, cijene usluga Ubera povećavale su se u realnom vremenu kako bi korisnici mogli dobiti Uber, ponekad i po višoj cijeni. Za vožnje s dinamičnim cijenama multiplikator u prosjeku nije bio viši od 3 u Zagrebu, odnosno 2 na obali. Najveća potražnja za vožnjama bila je oko 21 sat.

Statistike pokazuju da Hrvati nisu previše skloni dijeljenju vožnji

Samo 32 korisnika odlučila su podijeliti troškove vožnje s ostalim korisnicima, koristeći “split fare” opciju koja se nalazi u Uber aplikaciji. Ukupno 61 korisnik stigao je na svoje odredište samo nekoliko minuta prije ponoći. Uz to, oko 50 korisnika Ubera poslalo je članovima svoje obitelji ili prijateljima putem Uberove “Share ETA” opcije informaciju o tome gdje se nalaze i koliko im treba da dođu do odredišta.

25. travanj 2024 12:07