Aktualno
StoryEditor

NASA priprema test za obranu od asteroida

31. Srpanj 2017.

Američka svemirska agencija NASA pripremila je još jedan test za obranu od asteroida. Testiranje će biti moguće zahvaljujući asteroidu koji će u listopadu proći prilično blizu Zemlje, izvještava the Register.

Asteroid 2012 TC4, naziv je asteroida koji će poslužiti za testiranje, a NASA procjenjuje da "sigurno neće doći bliže od 6 800 kilometara od površine Zemlje". To je vrlo bliski susret s obzirom na to da se u ‘bliske susrete‘ računaju i asteroidi koji prolaze bilo gdje unutar mjesečeve orbite.

>>>BBC: Dinosauri su izumrli jer je asteroid pogodio ‘kataklizmičku G-točku’

O 2012 TC4 se zapravo ne zna puno jer ga se moglo promatrati svega sedam dana otkad su ga uočili pomoću teleskopa Pan-STARRS 1 na Havajima.

Testiranje koje je zakazano za listopad vodit će Michael Kelly, programski znanstvenik u NASA-inom uredu za koordinaciju planetarnih odbora (PDCO).

- Cilj TC4 vježbe je uočavanje, praćenje i obilježavanje 2012 TC4 kao potencijalne opasnosti kako bi se isprobao cijeli sustav od promatranja, modeliranja, predviđanja i komunikacije, kažu sa sveučilišta.

NASA dodaje da je prolazak 2012 TC4 na 270.000 km od nas, dobra mogućnost za testiranje PDCO sposobnosti.

>>>Asteroid promjera 600 metara danas prolazi vrlo blizu Zemlje

Više od desetak sveučilišta, opservatorija i laboratorija diljem svijeta tražilo je da ispita njegovu putanju i njegovu veličinu.

17. travanj 2024 15:24