Aktualno
StoryEditor

Nemčević: Suradnja obiteljskih tvrtki je poput braka, kompromis je nužan

17. Veljača 2017.

Kako je ovogodišnja glavna tema Liderove konferencije o obiteljskim tvrtkama internacionalizacija kao sljedeći korak u njihovom razvoju, na tu temu nema boljih govornika od Denisa Nemčevića, mladog predsjednika Uprave Spider grupe iz Pitomače, jednog od vodećih proizvođača kamilice i čajeva u Europi, te njegova talijanskog poslovnog partnera i prijatelja, direktora Evertona Federica Dodera. Prije godinu dana počela je prva faza povezivanja u kojoj je Everton iz Genove ušao u Spider grupu sa simboličnim postotkom. Vrijeme je pokazalo da je to bio ispravan potez pa je zatim Everton ušao i u Herbarium, jednu od tvrtki iz Spider Grupe s 51 posto udjela.

>>>Pripremaju se konkretne mjere za pomoć obiteljskim tvrtkama

-  Međusobno povjerenje je apsolutno najvažnija stvar. Prošle godine Everton je ušao u Spider Grupu s pet posto. To je bilo testno razdoblje, a s obzirom na izvrsne rezultate naša suradnja se intenzivirala i  odlučili  smo se zajednički izaći na svjetsko tržište. Zatim je Everton s 51 posto dobio većinski udio u Spiderovoj tvrtki Herbarium, a treća faza bit će ulazak Spider Grupe u Everton( 5 posto vlasničkog udjela). Prijateljstvo je izuzetno važno. Pogotovo kada pričamo o obiteljskim tvrtkama. Dodero i ja razgovaramo svakodnevno o privatnim i poslovnim problemima. Sve odluke donosimo zajedno, te ako jedan drugog ne uvjerimo u njihovu ispravnost, znači da je vrlo vjerojatno kriva - ispričao je Nemčević.

- Hrvatska je izvrsni dobavljač bilja, no to nije dovoljno za uspješnu suradnju. Prvi preduvjet suradnje je imati zajedničku poslovnu viziju. Snažno rastemo i ove godine predviđamo ukupne prihode  od oko 50 milijuna eura. Uvijek treba biti otvoren za nove poslovne ideje i suradnje. To je ključ uspjeha. – dodao je Dodero.

- Spajanje tvrtki je poput braka. Kompromis je nužan. Kako bi budućnost bila uspješna, svatko se treba nečega odreći – zaključio je Denis Nemčević.

>>>Otvorena 8. Liderova konferencija o poslovanju obiteljskih tvrtki

U nastavku konferencije Boom metodologiju okupljenima je predstavio Alan Žepec iz konzultantske kuće LQ. Radi se o organizacijskom i operativnom model usmjerenom prema tvrtkama koje stagniraju u prihodima, nedostaje im discipline, motivacije, strukture i procesa, ili pak jednostavno žele unaprijediti rezultate.

– Boom proces traje godinu dana kroz  9 jednodnevnih radionica, radi se s menadžment timom ili cijelom tvrtkom ako je tvrtka manja. Kasnije tvrtka sama spušta Boom sistem na niže razine. S implementacijom se odmah kreće, a iz procesa je moguće izaći u bilo kojem trenutku bez posljedica – objasnio je Žepec. O čemu se uistinu radi posjetioci Liderove konferencije mogu saznati na BOOM radionici.

19. travanj 2024 23:11