09. srpanj 2018.

Nissan priznao falsificiranje podataka o emisijama štetnih plinova

Japanski proizvođač automobila Nissan objavio je u ponedjeljak da je otkrio krivotvorene podatke na testovima emisije štetnih plinova u većini svojih pogona u matičnom Japanu, piše Bloomberg.

>>>Nissan rutinski krivotvorio inspekcijske dokumente za vozila – japanski mediji

Podatak o broju automobila čije su emisije štetnih plinova krivotvorene nije objavljen. U Nissanu su tek naveli da su testovi emisije štetnih plinova i potrošnje goriva „odstupali od propisanog testnog okruženja“.

Dodali su također da su se inspekcijska izvješća „temeljila na izmijenjenim mjernim vrijednostima“ i obećali „punu i sveobuhvatnu istragu“.

Prošle je godine Nissan povukao 1,2 milijuna vozila u matičnom Japanu nakon objave regulatora da sigurnosne provjere nisu provedene u skladu sa standardima.

Naknadna istraga rezultirala je aktualnom objavom o krivotvorenju podataka na testovima emisija štetnih plinova i ekonomične potrošnje goriva.

>>>Nije san: Nissan zabilježio rekordnu godišnju dobit od gotovo 7 milijardi dolara

Nissanovo priznanje nadovezalo se na ogromni skandal s krivotvorenjem podataka o emisijama štetnih plinova u njemačkom Volkswagenu, kojem su njemački tužitelji u lipnju odrezali milijardu eura kazne zbog prodaje više od 10 milijuna vozila od sredine 2007. do 2015. s ugrađenim softverom za skrivanje podataka o stvarnoj emisiji.