Aktualno
StoryEditor

Njemačka i Francuska ‘vjeruju‘ u nove prilike s kriptovalutama

09. Veljača 2018.

Ministri financija i guverneri središnjih banaka Francuske i Njemačke u pismu pozivaju na formiranje politike prema kritpovalutama i traže da se one dodaju na dnevni red skorašnjeg sastanka 20 najsnažnijih svjetskih ekonomija.

>>>Bitcoin u tri godine prerastao najveće ‘mjehure’ u povijesti

U noti upućenoj argentinskom ministru financija, čija nacija trenutno predsjeda G20, dužnosnici su zatražili međunarodni izvještaj o implikacijama kriptovlauta, uključujući izvješće Međunarodnog monetarnog fonda o njihovom utjecaju na financijsku stabilnost.

Pismo poziva na zajednički rad prema ‘prekograničnoj‘ regulaciji.

"Mi vjerujemo da možda postoje prilike koje se uzdižu iz žetona i tehnologija koje su iza njih," napisali su francuski ministar financija Bruno Le Maire, njegov njemački kolega Peter Altmaier, guverner francuske središnje banke Villeroy de Galhau i njemačke središnje banke Jens Weidmann.

>>>Dimon žali što je bitcoin nazvao prijevarom

"Ipak, žetoni mogu predstavljati značajan rizik za investitore i mogu biti ranjivi na financijske zločine ako se ne poduzmu odgovarajuće mjere. Dugoročno mogu izroniti i potencijalni rizici na polju financijske stabilnosti," dodaju u pismu čiji je sadržaj prenio Reuters.

>>>Carstens: ‘Špekulativni balon’ bitcoin može postati prijetnja za financijsku stabilnost

20. travanj 2024 06:41