Aktualno
StoryEditor

Njemački socijaldemokrati žele smanjiti plaće top menadžmentu

06. Ožujak 2017.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) izradila je prijedlog zakona kojim želi obeshrabriti korporacije da dodjeljuju visoke plaće top menadžmentu prikrivajući ih kao porezne olakšice i otpisujući ih kao troškove poslovanja.

Porezne olakšice do 500 000 eura

Novi vođa SPD-a Martin Schulz predstavio je nacrt zakona kojim se ograničavaju porezne olakšice na 500 000 eura godišnje za članove uprave korporacija izlistanih na burzi. Članovi nadzornih i upravnih odbora u velikim korporacijama mogu zaraditi veće plaće i beneficije, ali za isplate iznad navedenog iznosa - koji su trenutno oslobođeni plaćanja poreza - tvrtke će morati platiti veći porez jer ih više neće moći otpisati kao troškove poslovanja.

- U Njemačkoj nemamo homo homini lupus kapitalizam, već njegujemo model socijalne tržišne ekonomije, rekao je parlamentarni zastupnik SPD-a Thomas Oppermann nakon što su predstavnici stranke prihvatili prijedlog zakona prenosi Reuters.

Podijeljena mišljenja o prijedlogu novog zakona

SPD, kao manji koalicijski partner u vladi Angele Merkel, zakon će predložiti parlamentu samo ako konzervativci prihvate prijedlog, kao što je propisano u koalicijskom sporazumu dvaju parlamentarnih blokova. Kancelarka Merkel je poduprla ideju za ograničenje poreznih olakšica što se tiče plaća top menadžmenta, ali neki mu se kršćanski demokrati protive te tvrde da će se tvrtke sigurno na takav zakon žaliti Saveznom ustavnom sudu.

>> ‘Kad sveci marširaju’: Njemačka je zaspala pod Merkel, Schulz sad trese i budi čitavu naciju

Manfred Knof, izvršni direktor Allianza u Munchenu, nije komentirao prijedlog SPD-a, ali je za novine Handelsblatt u četvrtak rekao kako bi se bonusi za članove uprave trebali davati na temelju učinka. Njemački financijski regulator BaFin prošlog se mjeseca složio s novim pravilom prema kojem bi banke trebale zadržati 40 posto bonusa članova uprave pet godina kako bi utvrdili jesu li oni dani na temelju učinka. >> Bild: Nezapamćen uzlet, njemački socijaldemokrati pretekli demokršćane prvi put od 2006.

Njemačka javnost nedavno je oštro kritizirala Volkswagen zbog višemilijunske kompenzacija članovima upravnih tijela unatoč padu cijena dionica koje je uzrokovao skandal s lažnim mjerenjem ispušnih plinova.

Prijedlog zakona SPD-a uključuje i mogućnost nadzornih odbora listanih kompanija da srežu plaće uprave i oduzmu im mirovinske povlastice ako se utvrdi da su imali loše radili.

Popularnost SPD lijevog centra prema anketama raste.

19. travanj 2024 00:12