Aktualno
StoryEditor

Novi Tehnopolis - Tajne tajnog prijenosa poruka

17. Svibanj 2018.

Umjesto nevidljive tinte iz špijunskih romana digitalnim prostranstvima kolaju mnoge više-manje pametne tehnike koje prenose tajne poruke u posve običnim tekstovima. Jedna bi ipak mogla revolucionirati špijunažu, ali i način na koji čitamo i shvaćamo pročitano. Kako funkcionira ta tehnika slanja prikrivenih poruka piše Edis Felić u novom broju Tehnopolisa, Liderova časopisa o inovacijama, tehnologiji i znanosti. E da se za to čulo dok se pisao lex Agrokor…

Novi broj Tehnopolisa drži korak s četvrtom industrijskom revolucijom pa na brojnim primjerima objašnjava kako nam se uvukla u život i poslovanje. Iskustveno je, primjerice, dokazano da digitalizacija u godini dana može povećati kompanijske prihode 100 posto. Pokazalo se i da robotima u hrvatskim kućanstvima ponajprije smeta prašina, a i da zločesti algoritmi izazivaju kaos.

>>> U novom broju Lidera – Agrokor nakon Borga: Nagodba na kocki

Zašto vrhunski stručnjaci za umjetnu inteligenciju smatraju da nam neće presuditi ni superinteligentni roboti ubojice ni prirodne kataklizme, nego neodgojeni algoritmi, programi puni pristranih podataka koji bi čovječanstvo mogli zatrovati lažnim informacijama, piše Kata Pranić. Bojana Dalbelo Bašić, redovita profesorica na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, koja je prije sedamnaest godina na FER uvela kolegij Strojno učenje, u razgovoru pak poručuje kako je odgovornost na nama, a ne na strojevima.

Kakav je život u paklu ili hakeraju slikovito opisuje Sergej Abramov pišući o tome kako meta zloglasnih kibernetičkih napada nisu samo tvrtke koje nemarno upravljaju bazama podataka. Ni žrtve hakiranja u politici nisu rijetke, ali ipak ih je manje nego u ekonomiji i prolaze bezbolnije. Primjera je bezbroj, pa izdvaja najzanimljivije u posljednje vrijeme. Novi Tehnopolis bavi se i još jednim navodnim krivcem za Facebookov tobožnji debakl: slatkim mukama po aplikacijskome programskom sučelju. Donosi i abecedu rudarenja kriptovaluta, upozorava na zanemarenu vrijednost elektroničkog otpada, kao i na to da je malo vjerojatno da će uskoro zaživjeti hrvatska e-cesta.

>>> Miodrag Šajatović: U skupini Borg su igrači koji se ne javljaju na natječaje ako ih nisu pisali

Prebrojavaju se na Tehnopolisovim stranicama i zvijezde nakon što su predstavljene snimke europske svemirske letjelice Gaie, a i geni životinjskih i biljnih vrsta. Na red da im se odredi struktura DNK stiglo je čak milijun i pol tzv. viših vrsta. Među ostalim, u Tehnopolisu koji je na tržištu uz Lider od 18. svibnja, otkrivaju se i neke malo poznate svinjarije izazvane istraživanjem mozga, a i načini kako tijelo postaje laboratorij. Opisuje se kako biohakeri uvelike rade na razvoju čudnih implantanata, pa i poboljšavanju vlastite inteligencije.

19. travanj 2024 02:38