Aktualno
StoryEditor

Novozelandska kompanija testira četverodnevni radni tjedan

09. Veljača 2018.

Jedna novozelandska tvrtka svojim zaposlenicima odlučila je pomoći u balansiranju između poslovnog i privatnog života tako što radni tjedan traje četiri dana, a plaćeni su kao da odrađuju svih pet radnih dana, javlja Guardian.

Perpetual Guardian postao je tako prvi veliki poslodavac u toj državi koja nastoji stvoriti radno mjesto u skladu sa životom 21. stoljeća. Novozelanđani u prosjeku rade 1 752 sata godišnje, što je blizu prosjeka u usporedbi s njihovim vršnjacima iz zemalja članica OECD-a.

Nijemci najmanji broj sati godišnje provedu na poslu, nakon njh slijede Danci, Norvežani i Nizozemci, dok građani Meksika, Koreje i Kostarike rade najviše sati.

>>>Pilot projekti: Kompanije krate radno vrijeme na dnevnoj i tjednoj razini

Prošle godine je Autonomni Institut uputio ponovljeni poziv za provedbu četverodnevnog radnog tjedna rekavši da će to pomoći čak i u slučaju nezdrave raspodjele rada, te prebaciti fokus na veću učinkovitost u kraćem vremenu. Posljednje dvije godine u Švedskoj je proveden pilot projekt radnog dana u trajanju od šest sati što je pokazalo dvojake rezultate.

Ako probni rok rezultira uspjehom, novi režim počet će se provoditi od 1. srpnja.

Prednosti takvog rada uključuju pad bolovanja za 10 posto i veće zadovoljstvo poslom, no ukupni troškovi povećani su za 20 posto.

Kada je osnivač novozelandske tvrtke Andrew Barnes najavio svojim zaposlenicima, kojih ima više od 200 u 16 ureda diljem države, da će raditi jedan dan manje, svi su bili pozitivno šokirani.

>>>Žene žongliraju s karijerom prilikom planiranja trudnoće

Za početak će provesti probni rok skraćenog rada u trajanju od šest tjedana, a Barnes se nada da će zbog jednog slobodnog dana u tjednu više njegovi zaposlenici preostala četiri dana biti produktivniji kako bi obavili jednaku količinu posla kao kada im je radni tjedan trajao pet dana. Ako probni rok rezultira uspjehom, novi režim postat će uobičajen od 1. srpnja.

Profesorica Elizabeth George, stručnjakinja za nestandardne metode rada na Sveučilištu u Aucklandu predviđa da bi novi režim mogao biti uspješan, te da bi to moglo potaknuti i druge tvrtke na skraćivanje radnog tjedna.

Barnes obećaje da će rezultati probnog roka biti na raspolaganju svakoj zainteresiranoj kompaniji.

02. svibanj 2024 05:47