Aktualno
StoryEditor

O razvoju telekomunikacijske infrastrukture i poticanju konkurentnosti odlučuje Vlada

01. Veljača 2017.

- Najveći predvodnici digitalizacije u Hrvatskoj su financijska i retail industrija , ali ona neće doprinijeti najvećem rastu tog procesa. To očekujemo od zdravstvenog sektora, javnih uprava i pametnih gradova, područja u kojima je protok novca sporiji jer se čekaju sredstva iz EU fondova, kazao je Davor Tomašković, predsjednik Uprave HT-a na konferenciji Trendovi u telekomunikacijama.

[caption id="attachment_255770" align="aligncenter" width="750"] Davor Tomašković[/caption]

Dok se država ne digitalizira, od tog procesa profitiraju krajnji korisnici kojima on donosi gotova rješenja i rješenja u kojima se telekom javlja kao posrednik bez kojega se ne može, objasnio je Viktor Pavlenić, predsjednik Uprave Tele2. Kao primjer naveo je ulogu njegove mreže, odnosno ‘conectify sustava‘ na kojem se temeljila aplikacija za praćenje bicikala koju je nedavno domaći startup prodao američkoj firmi.

[caption id="attachment_255768" align="aligncenter" width="750"] Viktor Pavlinić[/caption]

"Pravo puta"

Domaći startupovi imaju veliku podršku telekomunikacijskih tvrtki, ali panelisti su se usredotočili na krajnje korisnike kojima nedostatak konkurentnosti na pojedinim ruralnim područjima onemogućuje najkvalitetniju moguću uslugu i izbor. Na visoke cijene na tim područjima ukazao je predsjednik Uprave Vipneta Jiří Dvorjančanský te istaknuo kako bi država trebala potaknuti ekspanziju i na tim područjima. Međutim, Tomašković je uz komentar da se Vipnet interesira samo za takva područja, apelirao na državu da raspodijeli trošak naknade za ‘pravo puta‘ i na OiV, JANAF te HEP koji je sada nisu dužni plaćati, a koja je prepreka daljnjem razvoju infrastrukture s obzirom na neisplativost takvih investicija.

[caption id="attachment_255771" align="aligncenter" width="750"] Jiri Dvorjancansky i Ivica Mudrinić[/caption]

U mobilnoj telefoniji, koja je puno konkurentnija od fiksne telefonije, dizanjem nameta za teleopratere i naknada za radijsku frekvenciju također se utjecalo na konkurentnost.

- Prije tri godine država je digla namete za teleoperatere nekoliko puta, rasle su i naknade za radijsku frekvenciju. Državi je bilo bitno samo da izvuče više novca od telekoma. Tom mjerom najviše je pogođen Tele2 jer jedino on igra samo na mobilnom tržištu. Tu su nam reducirali potencijal i to je bio direktan udarac na konkurentnost, kazao je Pavlinić te zaključio da država ne mora nužno više ulagati u subvencije, već bi bilo dobro i da ozbiljno razmisli o ispravljanju nekih loših odluka.

Što se trendova tiče, čelni ljudi telekoma očekuju daljnji pad u području fiksne telefonije, ali i rast potražnje za visokokvalitetnim uslugama interneta, televizije i mobilne telefonije u kojoj će, smatraju, kratkoročno rasti roaming promet.

19. travanj 2024 03:13