Aktualno
StoryEditor

Obični dupini vratili se u Jadran?

25. Srpanj 2018.

Stručnjaci Instituta Plavi svijet iz Velog Lošinja zapazili su skupinu od više od 50 običnih dupina, najveću nakon što su prije više desetljeća nestali iz Jadrana, ali unatoč tome ne mogu tvrditi da se radi o njihovom trajnom povratku u naše more.

>>>Osim ljudi, dupini su jedini koji se dozivaju imenima

Tijekom redovnog monitoringa dobrih dupina koji Institut Plavi svijet provodi na području sjeverne Dalmacije u suradnji s Parkom prirode Telaščica i Nacionalnim parkom Kornati, istraživači su u srpnju zabilježili susret sa skupinom od preko 50 običnih dupina oko dvije milje zapadno od otočića Mana u području Kornata, priopćeno je u srijedu.

Istraživači, koji su s dupinima proveli nešto više od dva sata, tijekom kojih su prikupljali podatke o njihovu ponašanju i fotografije potrebne za foto-identifikaciju, kazali su da su u skupini su bili mladunci, među kojima i jedan novorođeni. Bili su dobro raspoloženi, povremeno plivali velikom brzinom, te se približavali plovilu i plivali u pramčanom valu, kaže se u priopćenju.

>>>Zabranom uzgoja dupina i kitova ubojica u zatočeništvu, Francuska postepeno dokida ‘morske cirkuse’

Iako povremeno pojavljivanje dupina ne znači da se vrsta vratila u Jadran, njihovo češće pojavljivanje može upućivati da obični dupini pronalaze uvjete za kratkotrajni boravak. Nešto manje skupine od 20-30 običnih dupina u blizini Dugog otoka zabilježene su i tijekom ljeta 2015. i 2016. Ponovno pojavljivanje skupine u kojoj su bili i mladunci daje nadu da bi se vrsta jednog dana mogla vratiti u Jadran.

Nestanak običnih dupina iz Jadrana posljedica je njihova ubijanja, jer su ih ribari smatrali štetočinama, te industrijskog ribolova, zagađenje mora i promjena u okolišu uzrokovanih globalnim zatopljenjem i pojavom novih vrsta.

Istrebljivanje je eskaliralo 50-tih godina prošlog stoljeća, kad je uglavnom na području sjevernog Jadrana ubijeno gotovo 800 dupina, koji su tijekom 80-tih i 90-tih godina prošlog stoljeća nestali iz Jadrana, kazao je predsjednik Instituta Plavi svijet Draško Holcer.

>>>Metro: Dođite u Hrvatsku zbog dupina, plaža, vina, zagrebačkih dvorišta i UberBOAT-a

Obični dupini suočavaju se sa sličnim problemima diljem Sredozemlja. Danas je vrsta u većem broju prisutna samo još u Alboranskom moru, području oko Malte i u nekim dijelovima Egejskog mora, kaže Holcer.

Obični dupin (Delphinus delphis) obitava u morima i oceanima umjerenog i tropskog pojasa cijelog svijeta. Tamnih leđa i svijetlog trbuha, obični dupin prepoznatljiv je po karakterističnom žuto-bijelom boku u obliku polegnute osmice.

>>>Njujorčani na trgu virtualno plivaju s dupinima, grbavim kitovima i divovskim lignjama

Obično je dug do 230 cm. Hrani se sitnijom plavom ribom i beskralješnjacima. Prema dostupnim podacima, prosječno doživi oko 30 godina.

19. travanj 2024 04:14