Aktualno
StoryEditor

Od ožujka do studenog: ZET dobio obvezu prijevoza bicikala u autobusima

16. Veljača 2017.

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su većinom glasova prihvatili odluku kojom se omogućuje prijevoz bicikala na autobusima od ožujka do studenoga.

Odlukom o prijevozu putnika u javnom prometu, prijevoz bicikala autobusima te stajališta za postavljanje i spuštanje bicikala omogućuju se u vremenskom razdoblju od 1. ožujka do 1. studenoga. Na takvom stajalištu propisuje se obveza isticanja oznake za prijevoz bicikala autobusima, s uputama za korištenje nosača za bicikle.

Autobusi kojima se obavlja prijevoz bicikala moraju biti označeni, a samostalno korištenje te usluge zabranjuje se osobama mlađima od 14 godina. Odlukom je, među ostalim, predviđeno da na relaciji Mihaljevac-Sljeme autobusi supstituiraju prijevoz putnika žičarom, dok se ne osiguraju prometno-tehnički uvjeti za registraciju linije javnog prijevoza.

U ime Kluba zastupnika SDP-a, Dominik Etlinger je kao nedostatak u odluci naveo nemogućnost da se bicikli prevoze od studenoga do ožujka, a baš bi se tada, smatra, i trebali voziti s obzirom na promjenjivost vremenskih uvjeta u to doba. Nije, dodao je, reguliran ni prijevoz bicikala tramvajima, već samo u autobusima, niti ograničeno koliko ih može ući, na koja vrata, gdje moraju stajati.

- Ovom odlukom parcijalno rješavamo problem, ZET prebacuje isključivo odgovornost na bicikliste prilikom postavljanja bicikala na autobuse, što smatramo da nije dobro, naglasio je.

SDP-ovac Ostojić ponovno aktivirao mandat u Skupštini

Zastupnici su jednoglasno prihvatili odluku o ponovnom aktiviranju mandata SDP-ovca Rajka Ostojića, kojeg je na toj funkciji zamjenjivao Dan Špicer, kao i odluku o mirovanju mandata HDZ-ovoj Margareti Mađerić, koju će u Skupštini mijenjati Kazimir Ilijaš.

Prihvaćena je i odluka o podmirenju nepodmirene obveze Kliničke bolnice "Duh" i Specijalne bolnice za plućne bolesti prema dobavljačima do kraja 2015. u ukupnom iznosu od 29,3 milijuna kuna - KB "Duh" od 27,3 milijuna kuna, a Specijalne bolnice oko dva milijuna kuna. Zastupnici su prihvatili i drugi dodatak ugovoru o koncesiji za izgradnju pročišćivača otpadnih voda (ukupan iznos naknade za ovu godinu iznosit će oko 4,7 milijuna kuna s PDV-om), te plan mreže dječjih vrtića na području Zagreba.

Povučen prijedlog o obnovi pročelja višestambenih zgrada

Na Skupštini je povučen prijedlog odluke o uvjetima, načinu i kriterijima sufinanciranja obnove pročelja višestambenih zgrada, što je gradonačelnik Milan Bandić obrazložio potrebom dodatnih konzultacija s obzirom na složenost problema i željom da se poboljša prijedlog.

- Na natječaj koji smo pokrenuli prije 875 dana, a traje tri mjeseca, još 25 dana, do jučer je pristiglo nešto manje od 1100 zahtjeva, oko 19.000 stanova i oko 70.000 građana. Do kraja očekujemo da se ta brojka zaustavi na oko 1600 zahtjeva ili oko 90.000 ljudi, ili do 28.000 obitelji, rekao je Bandić.

19. travanj 2024 00:08