Aktualno
StoryEditor

Oporba protiv uvođenja obveznog članstva u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori

20. Travanj 2018.

Zastupnici SDP-a i Mosta suprotstavili su se u petak u saborskoj raspravi o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori (HPK) uvođenju novih nameta za poljoprivrednike poručivši da je "dosta nameta", a vladajući su isticali kako se uvođenjem obveznog članstva u HPK-u želi ojačati zastupanje interesa poljoprivrednih proizvođača.

Zakonskim prijedlogom o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori (HPK) predlaže se da članstvo u komori bude obvezno za poljoprivrednike koji dobivaju potpore, s tim da članarina neće moći biti veća od šest kuna mjesečno, odnosno 72 kune godišnje. Prema predviđenom broju potencijalnih članova, procjenjuje se da će godišnji prihod od članarina iznositi 7,5 milijuna kuna.

>>>Novi krediti s povoljnim kamatnim stopama za poljoprivrednike i mljekare

"Svaki OPG će morati plaćati komori koja je podužena ruka Vlade, to je sramotno, harač nezapamćenih razmjera kakav nije viđen ni za vrijeme otomanskog carstva", poručio je Mostov Miro Bulj i pozvao ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića da dođe u Sabor i objasni tu "pljačku".

"Dosta je je više nameta hrvatskim poljoprivrednicima, dosta je nameta hrvatskim poduzetnicima, dosta je više uništavanje hrvatskog sela”, uzviknuo je Nikola Grmoja (Most) te također prozvao ministra Tolušića za izbjegavanje Sabora.

“Priča se cijelo vrijeme o nekakvim reformama, reformi poljoprivrede, a one reforme koje dolaze pred nas to je da vi namećete dodatne namete našim poljoprivrednicima i to predstavljate kao nešto dobro”, rekao je Grmoja.

>>>Predsjednica u Gudovcu: Poljoprivredna proizvodnja prepolovljena zbog loše agrarne politike

Dosta novim nametima, poručio je i Klub SDP-a koji u tome ne vidi neku svrhu. Iako u toj stranci smatraju da poljoprivrednici neće biti ugroženi sa 72 kuna godišnje članarine, pitaju se koja se poruka šalje poljoprivrednicima. "Znamo u što se pretvorila Hrvatska gospodarska komora, u privatni bankomat gospodina Vidoševića", povukao je paralelu Alen Prelec (SDP) i izrazio sumnju da će poljoprivrednici imati korist od obveznog članstva.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak istaknuo je da kroz rad komore poljoprivredni proizvođači će moći organizirano predstavljati i zastupati svoje interese u međunarodnim asocijacijama, državnim tijelima Hrvatske, ali i institucijama na razini EU-a te sudjelovati u kreiranju poljoprivredne politike.

"Članarinu iz toga razloga ne treba promatrati kao trošak koji će opteretiti poljoprivrednika, već kao ulaganje kroz koje će on biti u prilici utjecati na rad komore radi svoje dobrobiti", naglasio je.

>>>Tolušić: Uz novih 500 milijuna eura učinci se moraju vidjeti kroz iduću godinu ili dvije

Davor Vlaović (HSS) smatra kako bi HPK trebala biti jednako snažna kao u Bavarskoj i da ju je potrebno ojačati jer, upozorio je, sada ona ne funkcionira. Zbog 20 tisuća manje upisanih u upisnik OPG-a, pada poljoprivredne proizvodnje, preko 300 milijuna eura uvoza voća i povrća, praktički nepostojeće industrije mlijeka, uvoza 60 tisuća tona smrznutog tijesta potrebna je snažna komora, rekao je Vlaović ilustrirajući loše stanje u poljoprivredi.

Podršku financijskom jačanju HPK dao je i Klub HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a čiji je Branko Hrg kazao da dobrovoljno članstvo u komori nije dalo rezultat kao i da članarina od 6 kuna mjesečno neće ugroziti poljoprivredna gospodarstva.

>>>Tolušić: Omotnica za ruralni razvoj trebala bi biti podjednaka za sve članice EU

Iako članstvo u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori podrazumijeva određeni trošak, koristi bi trebale biti puno, puno veće, pogotovo za male OPG-ovce koje do sada nitko nije štitio, naglasio je Josip Križanić (HDZ).

I Božica Makar (HNS) smatra da je riječ o ulaganju od kojeg će poljoprivrednici imati koristi u sljedećem razdoblju.

19. travanj 2024 14:22