Aktualno
StoryEditor

Oporba u BiH traži od vlasti da hitno zaustavi gradnju Pelješkog mosta

23. Travanj 2018.

Oporbene stranke u Bosni i Hercegovini optužile su u ponedjeljak vladajuće strukture u toj zemlji a posebice dužnosnike iz Stranke demokratske akcije (SDA) zbog izostanka reagiranja na potpisivanje ugovora o početku gradnje Pelješkog mosta te su zatražili intervenciju kod Europske komisije kako bi se zaustavila provedba tog projekta kojega smatraju štetnim po interese BiH.

>>>Pelješki most: Svjedočimo li gradnji spomenika hrvatskoj neracionalnosti?

Iz najveće oporbene stranke Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) na vijest o potpisivanju ugovora o gradnji Pelješkog mosta reagirali su pozivom Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara da bez ikakve odgode zatraže od Europske komisije obustavu financiranja ovog projekta.

"Očigledno je da se radi o povredi suvereniteta BiH koja se ne može i ne smije tolerirati", stoji u izjavi dostavljenoj medijima iz središnjice SDP-a u Sarajevu.

Iz ove su stranke pozvali predsjedatelja Predsjedništva BiH i čelnika SDA Bakira Izetbegovića te predsjedatelja Vijeća ministara Denisa Zvizdića da javnosti kažu što kane poduzeti "protiv jednostranih poteza vlasti Hrvatske kojima se narušava suverenitet BiH i njeni dugoročni interesi".

>>>Potpisan ugovor o izgradnji Pelješkog mosta ‘težak’ više od dvije milijarde kuna

U SDP-u drže kako u Hrvatskoj nema nikakve spremnosti za dogovor o ovom pitanju koje opterećuje odnose dvije zemlje pa se tako sada moraju ponašati i u BiH.

"Ukoliko Zvidić i Izetbegović to ne smiju ili ne znaju napraviti, neka se povuku sa svojih pozicija jer interesi BiH ne smiju biti talac bilo čijeg kukavičluka ili nesposobnosti", stoji u izjavi iz SDP-a BiH.

Pelješki je most očigledno postao još jednom temom u odavno započetoj predizbornoj kampanji u BiH pa su se tako odmah oglasili i iz Demokratske fronte (DF) na čijem je čelu Željko Komšić.

>>>Šuica: Bez pomoći EU Hrvatska bi teško sama krenula u izgradnju Pelješkog mosta

Potpredsjednik te stranke Damir Bećirović nazvao je to "nezakonitim činom i uzurpacijom" dijela teritorija BiH odnosno o njezina mora.

"Raznim manipulacijama činovnika HDZ u obje države došlo se do ovoga", kazao je Bećirović za televiziju N1 pozvavši državni vrh da odmah regaira i za početak pošalje prosvjednu notu Hrvatskoj.

Očitovao se i Nezavisni blok, novoutemeljena stranka koja ima pretenzije privući značajan dio bošnjačkog političkog tijela a čine je uglavnom bivši članovi SDA.

Predsjednik Nezavisnog bloka i aktualni zastupnik u Zastupničkom domu parlmenta BiH Senad Šepić izjavio je kako je potpisivanje ugovora o gradnji Pelješkog mosta "izravni napad na suverenitet i ugled države Bosne i Hercegovine koja je tim činom izgubila ne samo izlaz na otvoreno more već i dostojanstvo".

>>>Diferencijacija na Pelješkome mostu

"I dok Hrvatska danas slavi projekt vrijedan oko 526 milijuna eura, BiH je izgubila suverenitet i otvoreno more. Hrvatske vlasti danas su s Kinezima potpisale kapitulaciju BiH koju nitko nije zaštitio na temeljima Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora", kazao je Šepić.

Unutar BiH zapravo nema suglasnosti o odnosu prema projektu Pelješkog mosta no bošnjačka strana inzistira na tome kako je prije gradnje moralo biti riješeno pitanje razgraničenja na moru odnosno u Neumskom zaljevu.

03. svibanj 2024 13:02