Aktualno
StoryEditor

Osječani na ispitu: Želite li da se izgradi još POS-ovih stanova?

26. Lipanj 2019.

Grad Osijek i Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) nastavit će s programom društveno poticanje stanogradnje (POS), a prvi korak bit će anketni upitnik, kako bi se provjerila zainteresiranost Osječana, izvijestila je u srijedu osječka Gradska uprava.

Dogradonačelnica Žana Gamoš kazala je na konferenciji za novinare kako od danas kreće trotjedno anketiranje građana, i to putem upitnika, koji se može preuzeti na službenim internetskim stranicama grada Osijeka i APN-a. Anketni upitnik bit će dostupan i u svim gradskim četvrtima te mjesnim odborima.

Pozvala je sve građane, koji su zainteresirani da svoje stambeno pitanje riješe po uvjetima povoljnijim od tržišnih, da se, u iduća tri tjedna, odazovu anketi, a nakon obrade rezultata ankete moći će se razgovarati o odabiru lokacije i drugim projektnim pitanjima.

Direktor APN-a Slavko Čukelj podsjetio je kako su u Osječko-baranjskoj županiji putem programa POS-a do sada izgrađena 164 stana, od čega najviše, njih 110, upravo u Osijeku, dodavši kako će se nastaviti i s programom gradnje POS-ovih stanova za najam, koji je u ovom gradu započet 2015. godine.

Ovisno o zainteresiranosti građana APN će, u suradnji s gradom Osijekom, kupiti građevinsko zemljište te početi izgradnju stanova za prodaju i najam, a nakon obrade rezultata anketnog upitnika odredit ćemo ritam i način daljnje realizacije projekta, istaknuo je Čukelj.

Ocijenio je kako je izgradnja ovih stanova, uz povoljnije uvjete od tržišnih te zagarantiranu kvalitetu, ujedno i pronatalitena te demografska mjera, kojom se uspješno riješavaju stambena pitanja mladih obitelji, koje se tako zadržava u njihovim jedinicama lokalne samouprave.

Izvijestio je kako je u tijeku saborska rasprava o prijedlogu Ministarstva graditeljstva da se kamate na kredite u programu POS-a, s postojećih 2,8 do 3 posto, smanje na 2 posto, i očekuje da će Sabor prihvatiti takav prijedlog.

19. travanj 2024 16:26