Aktualno
StoryEditor

Ovisnost - čak 80 milijardi puta dnevno provjeravamo informacije na mobitelu

18. Lipanj 2016.
Piše:
lider.media

Deloitteovi stručnjaci za sektor tehnologije, medija i telekomunikacija (TMT) ističu u najnovijem izvješću pod naslovom Global Mobile Consumer Trends rastuće trendove u povezivosti i korištenju mobilnih telefona. Nova ovisnost je ponovno dokazana i poprima globalne okvire i predstavlja ogroman utjecaj na ukupno društvo. Ipak, trend je još uvijek u razvoju i nejasno je tko će najviše iskoristiti ovu priliku za novi gospodarski rast i poziciju na tržištu.

Hrvatska, kao i svaka druga zemlja članica EU ima veliku priliku iskoristiti ovaj trend i za gospodarski razvoj i rast – sama lokacija tvrtke unutar EU skoro je nevažna, već koncept i samo poslovno rješenje postaje najvažniji element uspjeha. Vrijeme je za uspjeh hrvatskih tvrtki iznad razine pojedinih manjih priča. Nedavna akvizicija Microsofta preuzimanjem LinkedIna pokazuje koja je magnituda ovih kretanja.

Rast se bilježi u intenzitetu uporabe mobitela, prijenosu podataka i povećanju broja pametnih uređaja. U nekim kategorijama vidimo čak dvostruki rast, što ukazuje na to da se ponašanje potrošača drastično mijenja i usmjerava na neglasovnu komunikaciju kao što su tekstualne i instant (istovremene) poruke. Ipak, najveći problem za telekom industriju je što taj rast, uslijed pritiska na cijene prijenosa podataka, ne donosi toliko potreban rast ukupnih prihoda telekom operatera i njihov poslovni rezultat. Bez dodatnih usluga i sadržaja, nema niti jačanja prihoda niti poboljšanja poslovnog rezultata za telekom industriju. Vidimo to i u rezultatima telekom tvrtki u Hrvatskoj i regiji.

- Nedvojbeno je kako postajemo sve veći ovisnici o komunikaciji preko naših mobitela te mijenjamo svoje ponašanje i navike kupnje. Ipak, još uvijek često završavamo samo na prijenosu podataka i informacija, za koje je činjenica da rastu nevjerojatnom brzinom, ali u Hrvatskoj još uvijek manje koristimo mobitel za provedbu plaćanja ili e-kupnju nego što je to u sličnim tranzicijskim zemljama, kazao je Zlatko Bazianec, partner u Deloitteovom Odjelu za poslovno savjetovanje.

Mnoge tvrtke iz cijelog svijeta sagledavaju svoje dugoročne strategije rasta i kako postaviti kvalitetnu digitalnu strategiju te iskoristiti ovu novu ovisnost korištenja mobitela. Tisuće aplikacija koje se pojavljuju svaki mjesec stvaraju i svojevrsnu zbrku, te korisnici teško prepoznaju prave vrijednosti tih aplikacija. Isto tako bombardirani smo svim vrstama marketinških poruka tijekom korištenja aplikacija, i poruke postaju teret komunikacije, a ne informacija za kupca.

Koji je recept za uspjeh iz ovog digitalnog trenda? Pronaći model i učinkovitu digitalnu strategiju kako educirati korisnike informacija i aplikacija te potaknuti korištenje dodatnih usluga i mobilne e-trgovine na način dodatne vrijednosti za korisnika. Možda i presudno pitanje koje danas nema odgovora: tko će voditi riječ u ovom procesu – telekom ili banke ili industrija robe široke potrošnje ili male inovativne tvrtke? Najveći dio kolača odnijet će najvjerojatnije ona industrija i tvrtke koje prve razriješe danas nesavladivu paradigmu i postave učinkovitu digitalnu strategiju. Deloitte surađuje s nekoliko velikih regionalnih banaka i tvrtki na uspostavi digitalne strategije i gledamo naš hrvatski i regionalni potencijal s optimizmom. Vremena za ulazak u ovaj „virtualni vlak“ još uvijek ima. Ipak, vrlo malo tvrtki je spremno priznati kako nema adekvatno e-rješenje i kako ustvari prate trendove bez pravih koraka naprijed. Čak i najveće tvrtke, s ogromnim multi-milijunskim ulaganjima u ovom području još uvijek nemaju jasan put, platformu i čvrstu poziciju u e-svijetu, a kamoli one koje nemaju niti oko 500.000 kuna za uvođenje novih tehnologija, aplikacija i e-usluga.

Mobilno plaćanje sve raširenije, ali pitanje sigurnosti ostavlja sjenu na potencijal rasta

Mobilno plaćanje, premda još uvijek relativno nova aplikacija, sve je češće u uporabi širom svijeta i poprima konture i u Hrvatskoj i u regiji. Prema rezultatima ispitivanja, mobilno plaćanje koristi 20 posto potrošača u regiji, ipak taj postotak je manji u Hrvatskoj. Na tržištima u razvoju, gotovo polovica potrošača (47 posto) koristi telefon za plaćanje u trgovini, a 65 posto navelo je da su za to zainteresirani. Među zemljama ističe se Kina koja se, s gotovinskim plaćanjem kao prevladavajućim oblikom plaćanja, unazad godinu dana ubrzano približila trendu korištenja mobilnog plaćanja u trgovinama zabilježivši povećanje ovog načina plaćanja od 66 posto u odnosu na lani. No, ispitanici iz svih segmenata populacije jedinstveni su u isticanju jednog glavnog razloga zbog kojeg ne žele koristiti mobilno plaćanje, a to je sigurnost. Tako je 40 posto potrošača istaknulo da ih brine nedovoljna sigurnost plaćanja putem mobitela.

- Takvi nalazi u području mobilnog plaćanja stavljaju u prvi plan neke iznenađujuće nijanse na globalnom tržištu potrošača koji koriste mobilne telefone. Tako je, primjerice, zanimljivo da je u tehnološki naprednim zemljama kao što su Njemačka, Francuska i SAD zabilježeno veće oklijevanje u korištenju mobilnog plaćanja u nego u zemljama usporedive važnosti ali s tržištima u razvoju, ističe Dalibor Kovačević, viši savjetnik u Deloitteovom Odjelu poslovnog savjetovanja.

- Manjak povjerenja u mobilno plaćanje, kako su pokazali odgovori na pitanja iz istraživanja, također ukazuje na potrebu za educiranjem potrošača jer je riječ o sustavima koji su nerijetko sigurniji od tradicionalnih načina plaćanja, nastavlja Kovačević.

Drugi rezultati i pojedinosti iz sažetka izvješća o globalnim trendovima među potrošačima koji koriste mobilne uređaje

Mobilnost u svim oblicima i veličinama: u skladu s godišnjim trendovima, broj korisnika vlastitih uređaja u svijetu i dalje raste, pa je zabilježeno 78 posto vlasnika pametnih telefona, gotovo deset posto vlasnika nosivih uređaja i preko 50 posto vlasnika tablet-računala. Daljnja analiza nosive tehnologije pokazala je da jedna četvrtina korisnika na tržištima u razvoju planira u idućih dvanaest mjeseci kupiti neki nosivi uređaj. Na razini zemalja, Singapur zauzima vodeće mjesto po povezanosti potrošača. Poljska je također pri vrhu u svakoj kategoriji, a u korak ju prate SAD, Australija i Italija.

Nikada dosta vremena pred zaslonom mobitela: gotovo svi korisnici mobilnih telefona provjere zaslon svojih mobitela unutar tri sata od buđenja. Među potrošačima na tržištima u razvoju, 93 posto je onih koji pogledaju svoj mobitel unutar najviše jednog sata od buđenja, a 14 posto potrošača provjerava svoj mobitel najmanje sto puta dnevno.

Najomiljenije su tekstualne i instant poruke: gledano globalno, tekstualne i instant poruke prve su od dostupnih aplikacija koje potrošači provjeravaju odmah ujutro. Premda glasovne usluge i dalje ostaju najčešće korištena aplikacija na razvijenim tržištima, čemu u prilog govori 75 posto ispitanika na tjednoj razini, u korak ih prati korištenje tekstualnih poruka (74 posto).

Regionalna podjela preferencija: mrežno naspram bežičnog povezivanja - na razvijenim tržištima brzine koje dostižu mreže generacije 4G više su od brzina u bežičnom prijenosu. Na američkom kontinentu prevladava bežično povezivanje s internetom, dok korisnici u Europi te Aziji i Oceaniji radije koriste mobilnu mrežu (npr. 4G).

Više o globalnim predviđanjima u sektoru mobilne tehnologije dostupno je putem poveznice Global mobile consumer trends 2016

 

18. travanj 2024 10:26