Aktualno
StoryEditor

Pametni radni stolovi neće vam dopustiti da sjedite

03. Srpanj 2017.

Radni stolovi budućnosti jako će vas dobro poznavati. Štoviše, predobro će znati sve vaše radne navike. Zaboravite udobnost svojeg starog radnog stola i stolca. Stiže novi uredski namještaj koji će mjeriti koliko sjedite, koliko koristite miša, koliko klikate i o svemu obavještavati vašeg šefa, piše MSN.

Novi radni stolovi nastali su nakon što je znanost potvrdila kako nije dobro sjediti na radnom mjestu, već da povremeno treba i ustati. Opremljeni senzorima koji mjere koliko sjedite na radnom mjestu, stolovi i stolci budućnosti vibrirat će i tjerati vas da povremeno ustanete i protegnete svoje tijelo. Osim što će vibriranjem stolac slati poruku kako je vrijeme da ustanete, radni će se stol prilagoditi vašoj fizionomiji, jer zna koliko ste teški, a koliko visoki.

>>> Tolušić zabranjuje izvoz hrastovih trupaca

Pametan radni stol mjerit će koje tipke na tipkovnici najčešće udarate, koliko ste puta kliknuli na miša, pa će vama i vašem šefu davati informacije kako čak i to učiniti učinkovitijim. U konačnici, radni stol i stolac izračunat će treba li vam sjedeće radno mjesto uopće ili je za ono što vi radite bolje da ste stalno u pokretu.

- U fazi smo prikupljanja jako puno podataka o svojim zaposlenicima, kaže direktor odjela za ergonomiju teksaškog fakulteta A&M Mark Benden. Na tom fakultetu testiraju se stolovi čija se vrijednost procjenjuje na oko 10 tisuća dolara. Pametni stolovi za rad ‘s nogu‘ opremljeni su svaki sa 120 različitih senzora.

- Svi koji rade na ovakvim radnim postajama prolaze kroz neobično iskustvo. Većina se pita hoće li uskoro dobiti otkaz, kad se već prati gotovo sve što rade na radnim mjestima, kaže Benden.

Proizvođač namještaja, tvrtka Herman Miller, vidi svoju budućnost u pametnom uredskom namještaju.

- Ugradnjom i razvojem senzora u namještaju za radne prostore bavimo se još od 1999. godine. Zanima nas na koje sve načine tehnologija bazirana na senzorima može rezultirati poboljšanjem uvjeta rada, kaže Ryan Anderson, direktor odjela za komercijalizaciju i razvoj na IoT-u tvrtke Herman Miller.

>>> Zelena gradnja, pametne klupe i parking – realni sektor ima odgovore na izazove ‘smart citiesa’

Prema posljednjim istraživanjima, gotovo 44 posto kompanija u SAD-u svojim zaposlenicima nudi mogućnost stajanja ili sjedenja za radnim stolom. Pa ipak, ta ista istraživanja pokazala su kako većina ljudi koji su dobili tu mogućnost, da stoje dok rade, većinu vremena ipak sjede za radnim mjestom.

Pametni povezani stolovi i stolci ipak su reducirali broj zaposlenika i sati sjedenja na radnom mjestu za nekih 40 posto.

Radni stolovi sa senzorima jasno pokazuju koliko zaposlenici rade, koje su njihove navike i upravi omogućuju bolje upravljanje podacima o tome tko i koliko radi od doma, a koliko dok su na radnom mjestu.

Hot desk, još je jedna nova ideja, koja kaže kako bi zaposlenici trebali dijeliti radnu plohu. Više od 400 ispitanih kompanija razmišlja o implementiranju zajedničkih radnih stolova. Dakle, pametni stolovi i stolci u potpunosti će onemogućiti bilo kakvo zabušavanje na radnom mjestu pa  čak i izvan njega. Ipak, u Herman Milleru uvjeravaju:

- Mi ne pratimo svoje zaposlenike. Mi mjerimo učinkovitost radnog prostora i optimiziramo uporabu nekretnine, rekao je Anderson.

02. svibanj 2024 08:00