Aktualno
StoryEditor

Pavić potpisao memorandum o uvozu radne snage s ukrajinskim ministrom socijale

26. Ožujak 2018.

Ministar rada i mirovinskoga sustava izvijestio je u ponedjeljak da je u okviru službenoga posjeta Ukrajini s ukrajinskim ministrom socijalne politike Andrjom Revom potpisao memorandum kao prvi korak u potpisivanju međudržavnih sporazuma, vezano za radnu snagu, a za koji postoji obostrana procedura dviju vlada nakon što se to ispregovara.

Utvrdili smo da ćemo ići u takve sporazume, Ukrajina ih ima sa Izraelom, a koje će nam dostaviti; no isto tako ključno je povezati i naše zavode za zapošljavanje, izjavio je Pavić novinarima prilikom potpisivanja ugovora o dodjeli sredstava za programe inovativnog zapošljavanja za 2017.

>>>Iduće godine 22,000 više dozvola za strane radnike; ‘posla ima, tko želi raditi, a tko ne?’

Dodao je kako je pozvao u uzvratni posjet ministra Revu i ravnatelja ukrajinskog zavoda za zapošljavanje kako bi pokrenuli tu suradnju iako postojećim kvotama poslodavci već sada mogu uvoziti radnu snagu iz Ukrajine, No, rekao je Pavić, želja nam je da bolje povežemo zavode i protok informacija i na taj način osigiramo pristup našim poslodavcima radnoj snazi iz Ukrajine.

Također je rekao da 16. travnja zamjenica ukrajinskog premijera dolazi u posjet Hrvatskoj i primit će je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić. Napomenuo je kako je osobno zamolio ministra Revu da bude u tom izaslanstvu zajedno s ravnateljem ukrajinskog zavoda za zapošljavanje  kako bi do ljeta sklopili sporazum dvaju zavoda za zapošljavanje. Nakon toga namjeravamo krenuti u postupak potpisivanja međudržavnog sporazuma, pojasnio je Pavić.

Cilj aktivirati domaću radnu snagu

Vezano za potpisivanje ugovora o dodjeli sredstava za programe inovativnog zapošljavanja rekao je kako je cilj aktivirati domaću radnu snagu. Ministar Pavić  podsjetio je da je Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) anketirao svih 180.000 nezaposlenih, od kojih je 24.000 izrazilo želju da radi u turizmu u sezoni te kako su ih na Danima turizma spojili s poslodavcima.

Na novinarski upit Pavić je rekao kako su najveće potrebe za radnom snagom u graditeljstvu, za koje smatraju da se se ne mogu osigurati na domaćem tržištu te su ih već sada kvotama osigurali za ovu godinu.

>>>Austrija daje prioritet domaćim radnicima, smanjuje doplatke za djecu ‘gastarbajtera’

Više od 12.000 radnih dozvola je osigurano za graditeljstvo, 4.000 za turizam i svi dogovori s bliskim zemljama su s ciljem dugoročnog povezivanja tržišta rada i omogućavanja našim poslodavcima pristup tim bazenima radne snage, napomenuo je.

Za ovu sezonu osigurano je dovoljno domaće radne snage, a za ono što nismo mogli na domaćem tržištu rada osigurali smo kvotama, naglasio je Pavić.

Ministar Pavić također je potvrdio da su razgovori vođeni i s predstavnicima Bosne i Hercegovine te da se razgovara s još nekoliko država; i kada tehničke delegacije vide kolike su potrebe i kakva je raspoloživa radna snaga, razgovarate će se o brojevima, naglasio je.

19. travanj 2024 01:35