Aktualno
StoryEditor

Pejnović: Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora postala je komercijalna stvarnost

04. Svibanj 2018.

Građanska energija okupirala je misli sudionika trećeg dana međunarodnog skupa ‘Dobra energija‘, koji je organizirala Zelena energetska zadruga (ZEZ). O energiji u rukama građana, govorio je Dirk Vansitijan, predsjednik Europske federacije energetskih zadruga (REScoop.eu) i osnivač najveće belgijske energetske zadruge Eco Power s 52.937 članova.

>>> Mladen Pejnović: Kameno doba nije završilo zbog manjka kamena. Slično će završiti i naftna era

- Zagovaramo energetsku demokraciju. Principi REScoop-a su dobrovoljno i otvoreno članstvo, ekonomsko sudjelovanje, demokratsko vlasništvo i nezavisnost. Okupljamo 1.300 energetskih zadruga i preko milijun građana. U posljednjih deset godina, ukupno je investirano dva bilijuna eura, rekao je Vansitijan.

Škotska vjetroelektrana

O zadružnom financiranju projekata građanske energije, govorio je Paul Phare, stručnjak i praktičar koji djeluje u engleskoj energetskoj zadruzi Energy4all i ima preko 15 godina iskustva rada na projektima građanske energije. Pomogao je u pet energetskih zadruga u Škotskoj, među kojima je i zadruga Lancashire koja je prikupila više od tri milijuna funti za projekt vjetroelektrane. Naglasio je kako imaju dobru suradnju s lokalnom samoupravom.

>>>Planira se izgradnja gargatuanskog umjetnog otoka oko kojeg će se nalaziti vjetroelektrane

- Lokalni moćnici dolaze k nama na vrata, mi ne moramo kucati njima na vrata za projekte, istaknuo je Phare.

Nadovezao se Dirk koji je istaknuo da škotski primjer trebamo svugdje u Europi, da je to jako važan svijetli primjer jer je škotska vlada stvorila vrlo povoljno okvire za građansku energiju.

Više energije u rukama građana

Zdenko Kirinčić, upravitelj energetske zadruge otoka Krka, konstatirao je da bi bilo idealno da se sve energetske zadruge udruže.

Po pitanju veće prepoznatljivosti zadruga, Ilda Stanojević, ravnateljica Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo rekla je da je u tom smislu pokretanje priče o izmjeni Zakona o zadrugama suvišna priča te da se problemi neće riješiti tim putem.

- Problem sa zadrugama je što sa svakom promjenom vlasti krećemo ispočetka objašnjavati što su zadruge. Najviše moramo poraditi na motivaciji lokalnih moćnika. Važna je edukacija i osvješćivanje lokalnog stanovništva i političara o zadrugama, naglasila je Stanojević.

>>>Solarna energija sve jeftinija, upola povoljnija od fosilnih goriva

Mario Klobučar iz Hrvatskih šuma rekao je da do sada nisu imali aktivnosti koje bi bile usmjerene prema građanima, ali da kreću s proizvodnjom drvene sječke i da zajedno s lokalnom samoupravom planiraju kvalitetno utrošiti taj resurs.

- Fokus će biti na građanima, koji mogu u cijeloj priči puno pomoći. Pokušavamo pokrenuti komunalne elektrane uz pomoć građana i lokalne samouprave. Želimo se maksimalno otvoriti prema građanima i lokalnoj samoupravi – rekao je Klobučar i dometnuo da građani mogu pridonijeti transparentnosti poslovanja.

Einstein i Heisenberg

U sklopu panela o tome kako pokrenuti razvoj solarne energije na tržišnim osnovama Maja Pokrovac, predsjednica udruženja Obnovljivi izvori energije istaknula je da Hrvatsku treba pokrenuti u smjeru obnovljive Hrvatske.

- Energetskim zadrugama treba hitno Einsteinova teorija relativnosti i Heisenbergovo tumačenje teorije neodređenosti prostora i vremena pretočeno na modele. Ovo je poruka za predstavnika Ministarstva zaštite okoliša i energetike kojega nema. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike mora uvesti Heisenbergovu neodređenost prostora i vremena u mjerenju proizvodnje i potrošnje, a Einsteinovu relativnost brzine i implementacije zakonskih i podzakonskih akata brzinom svjetlosti – napomenula je Pokrovac.

>>> Shell najavljuje milijardu dolara ulaganja godišnje u OIE 

Mladen Pejnović, bivši predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom konstatirao je da je energetika tržišna djelatnost i da je proizvodnja energije iz obnovljivih izvora postala komercijalna stvarnost.

- Da bi proizvodili više energije iz solara mora se napraviti četiri koraka, a to je energetska strategija, planiranje u prostoru, regulacija koja ide na nivou države i financijski front u smislu izvoza – rekao je  Pejnović te dodao da je europska vizija čista, dostupna i jeftina energija.

15. travanj 2024 17:02