Aktualno
StoryEditor

Pet inženjerskih komora: 20 godina borbe 15.000 članova za samostalnost struke

16. Travanj 2019.

Hrvatska komora arhitekata, Hrvatska komora inženjera građevinarstva, Hrvatska komora inženjera elektrotehnike, Hrvatska komora inženjera strojarstva i Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije danas održanom Svečanom akademijom u Zagrebu obilježile su svoju 20. godišnjicu djelovanja. Svečanoj akademiji prisustvovala je i predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, stoji u priopćenju.

Arhitektonska i inženjerske struke u graditeljstvu oblikovale su svijet kakav danas poznajemo. Republika Hrvatska baštinik je duge graditeljske tradicije i vrijednoga nasljeđa. Svojim radom u Hrvatskoj i u svijetu arhitekti i inženjeri spremno odgovaraju zahtjevima investitora i stječu ugled izvođenjem zahtjevnih radova i objekata‘, istaknula je predsjednica Grabar Kitarović.

Pet komora, proizašlo je iz Hrvatske komore arhitekata i inženjera u graditeljstvu, osnovane 1998. godine. Krajem 2008., uvažavajući posebnosti svake od struka, donesen je Zakon o arhitektonskoj i inženjerskoj djelatnosti u prostornom uređenju i gradnji čime je postavljen temelj za pretvaranje strukovnih razreda u pet samostalnih strukovnih komora. Tako su početkom 2009. s radom, kao njezini pravni sljednici, krenule pet samostalnih komora, koje djeluju i danas.

Na našim inženjerskim komorama je odgovornost za razvoj i samostalnost struke.  Na nama je da budemo aktivan partner drugim čimbenicima u procesu unaprjeđenja struke, a posebice je na nama da unapređujemo i štitimo interese naših članova, kao i interese društva. Na nama je da proaktivno djelujemo na poboljšanje zakonskih okvira, a želimo biti i ključan dionik u kreiranju javnih politika radi poticanja razvoja graditeljskog sektora i poticanja investicija‘, zajednički je stav svih pet predsjednika inženjerskih komora Željke Jurković (HKA), Nine Dražin Lovrec (HKIG), Vladimira Krupe (HKOIG), Željka Dorića (HKIS) i Živka Radovića (HKIE).

Ovih pet inženjerskih komora zajedno imaju oko 15.000 članova, stoji među ostalim u priopćenju.

25. travanj 2024 14:18