Aktualno
StoryEditor

Peugeot 5008: Francuzi ipak pokleknuli pred SUV-ovima

17. Rujan 2016.

Francuska tvrtka godinama se klela u monovolumene pa je tako u ponudi imala modele 3008 i 5008. U prvom valu ‘SUV-izacije‘ automobilskog tržišta Peugeot je ostao čvrsto pri svojim stajalištima i nastavio s praktičnim i prostranim jednovolumenima. Međutim, i lav ima svojih slabosti te je, čini se, ipak pokleknuo, i to relativno brzo. Tako je u samo nekoliko mjeseci prvo predstavljen novi 3008, a slijedio je i novi 5008. Oba su modela istinski SUV-ovi i tako su barem privremeno monovolumeni kod francuskog proizvođača poslani u povijest.

Odlični prtljažnik Peugeotov je potez logičan jer, naravno, treba slijediti potrebe tržišta, doduše uvijek je poželjno biti predvodnik, ali ako to već niste, onda se treba uklopiti u trendove. A novi 5008 svakako je na pravom putu, jer linije su upravo one koje se trenutačno traže u automobilskom svijetu. Moderne, relativno fluidne, a opet dovoljno robusne. Svakako fascinira podatak o prtljažniku koji ima kapacitet od 780 litara u normalnoj konfiguraciji s pet sjedaćih mjesta. Unutrašnjost slijedi Peugeotovu filozofiju, a to je jednostavnost. Linije su pročišćene do maksimuma; Francuzi takav unutarnji dizajn nazivaju ‘i-kokpitom‘. Već je postala i tradicija (od modela 208) da upravljač ima smanjene dimenzije, a na središnjoj konzoli dominira multifunkcionalni ekran.

Karta na dizelaš Iako se u svijetu najavljuje ekološka hajka na dizelaše, Peugeot karte stavlja ponajprije na ‘naftaše‘. Tako će u ponudi biti čak četiri dizelska agregata, dva s obujmom od 1,6 litara i dva s obujmom od dvije litre. Osnovni motor razvija najveću snagu od 100 konjskih snaga, a jača 1,6-litrena izvedba ima dodatnih 20 ‘konja‘. Dvolitreni motor razvija 150 u slabijoj i najjačih 180 konjskih snaga u snažnijoj izvedbi. Benzinska ponuda svodi se na dva slova, a to je 1,2-litreni agregat od 130 te 1,6-litreni od 165 ‘konja‘. Zanimljivost je da Peugeot i dalje ne nudi pogon na sva četiri kotača za 5008, već isključivo prednji pogon za sve modele. Kao alternativu Francuzi nude elektronički sustav ‘Advanced Grip Control‘ i M+S gume koje bi trebale biti dovoljan argument za svladavanje težih uvjeta na cesti i izvan nje. Kupac može birati između manualnog i automatskog mjenjača, oba sa šest stupnjeva prijenosa. Cijena novog modela još nije definirana.

16. travanj 2024 12:51