Aktualno
StoryEditor

Plenković o Fortenovi: Cilj je olakšati poslovanje kompanije, država nema ulogu

27. Travanj 2023.

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak kako je cilj prodaje Fortenove olakšati poslovanje kompanije, pri čemu država nema ulogu,te da je iz Vladina kuta najbitnija uloga Fortenove u sigurnosti radnih mjesta u Hrvatskoj i susjednim zemljama.

- S obzirom na nužnost refinanciranja tog velikog kredita koji omogućuje financiranje, vidjet ćemo kakav će biti interes nakon što su angažirali međunarodne konzultante potencijalnih investitora - kazao je Plenković novinarima nakon svečane sjednice Županijske skupštine Karlovačke županije u Karlovcu.

Dodao je kako država nije vlasnik kompanije te da nema ulogu, osim što je, podsjetio je, 2017. intervenirala i spriječila stečaj ogromne kompanije koja je u tom trenutku pružala ukupno oko 60.000 radnih mjesta u Hrvatskoj i okolici time spriječivši i da brojni dobavljači i OPG-ovi ‘padnu kao kule od karata zajedno s njima‘.

- Mi smo tu svoju ulogu ispunili - rekao je premijer navodeći kako se kompanija vratila gotovo u potpunosti na tržišne okolnosti.

- Stjecaj okolnosti gdje su nekadašnji vjerovnici, oni koji su davali kredite i zajmove kompaniji, postali suvlasnici i došli pod režim sankcija očito na neki način sputava normalno funkcioniranje kompanije. Zato se traže pravni načini da se ta struktura vlasništva promijeni kako bi oni mogli ići normalno ka daljnjem funkcioniraju i refinanciranju tog velikoga kredita - ustvrdio je.

Upitan hoće li država moći spriječiti prijenos koncesija na novog vlasnika koji Fortenova sada ima kada je riječ o zemljištu, odgovorio je da je zemljište državno i da se sustav koncesija ‘već prenio iz ranije strukture na ovu novu, s Agrokora na Fortenovu.

- Prema tome, zemlju državi nitko ne može uzeti - dodao je.

Na pitanje kako će sve funkcionirati ako se Fortenova ne uspije riješiti ruskog vlasništva kazao je da kompanija funkcionira. Mišljenja je da u proces ide pravovremeno i nalazi rješenja bitna za dugoročnu održivost i normalno funkcioniranje kompanije.

02. svibanj 2024 10:11