Aktualno
StoryEditor

Plenković prihvatio inicijativu o osnivanju Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku

28. Studeni 2017.

Premijer Andrej Plenković u utorak je na sastanku u Vladi sa županima pet sjevernih županija razgovarao o osnutku Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku, sličnom onomu za Slavoniju, pri čemu su obje stane izrazile spremnost za suradnju.

Osnutak Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku, sličan onomu za Slavoniju, predložili su bjelovarsko-bilogorski, varaždinski, međimurski, koprivničko-križevački i krapinsko-zagorski župan Damir Bajs, Radimir Čačić, Matija Posavec, Darko Koren i Željko Kolar.

>>>Goran Pauk jednoglasnom podrškom opet izabran za predsjednika Hrvatske zajednice županija

"Vlada je osnovala Savjet za Slavoniju za koji je odobreno gotovo dvije i pol milijarde eura za programe potpore tom dijelu Hrvatske. Svi župani to pozdravljaju i smatraju da je to dobar program, a ono što smo predložili je da se sličan program napravi i za sjeverni dio Hrvatske", izjavio je nakon sastanka bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, dodajući kako žele da se s Vladom i javnim institucijama mogu dogovarati o strateškim programima za taj dio Hrvatske.

Istaknuo je da je premijer prihvatio inicijativu i najavio sastanak o toj temi krajem siječnja ili početkom veljače iduće godine.

Uvažavanje prioriteta

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac rekla je da se pet sjevernih županija s Vladom želi dogovoriti o načinu na koji će se uvažiti njihovi prioriteti. "Na tragu projekta Slavonije i svega onoga što smo na razini Vlade radili kroz Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem župani pet sjevernih županija žele isto tako zajednički vidjeti kako bi se uvažili njihovi prioriteti", rekla je Žalac i dodala da Vlada "vodi računa o ravnomjernom razvoju svih krajeva Hrvatske, a ne samo slavonskih županija".

>>>‘Vizija Hrvatske kakvu želimo’: Žalac pozvala na javnu raspravu o nacionalnoj razvojnoj strategiji

Podsjetila je da je u pet sjevernih županija u proteklih godinu dana financirano 60 projekata vrijednih 51 milijun kuna kroz program održivog razvoja lokalne zajednice i program potpore regionalnom razvoju, a od 120 milijuna kuna predviđenih programom pripreme lokalnih razvojnih projekata 32,4 milijuna kuna namijenjeno je za projekte tih sjevernih županija.

>>>Z. Marić: Jedinicama lokalne samouprave prepuštamo 1,4 milijarde kuna

Najavila je da će se izmjenama Zakona o regionalnom razvoju, koje će se naći na sjednici Vlade u petak, a koji prvi put donosi institut razvojnog sporazuma, uskladiti prioriteti jedinica regionalne samouprave i nacionalne razine u obliku razvojnih projekata.

Najavila je za sjednicu Vlade u petak i objavu novog indeksa razvijenosti. "Nažalost, 304 jedinice lokalne samouprave prema novom indeksu razvijenosti pripadaju potpomognutim područjima. To govori o trenutačnoj slici koju imamo u Republici Hrvatskoj u odnosu na protekla vremena", rekla je.

>>>Žalac: Uskoro će preko pola Hrvatske imati status potpomognutog područja

Ministar financija Zdravko Marić poručio je da će izmjene Zakona o financiranju lokalne i područne (regionalne) samouprave za sve županije značiti jednostavniju i pravedniju raspodjelu prihoda od poreza na dohodak, što će, ustvrdio je, imati pozitivne učinke i na korištenje europskih financijskih sredstava i financiranje projekata iz EU fondova.

"Na taj način snaži se baza proračunska za župane i županije kako bi imali jaču polugu za povlačenje sredstava", rekao je Marić.

19. travanj 2024 16:00