Aktualno
StoryEditor

Plenković Tusku: Hrvatskoj je prerano za povećanje nacionalnog udjela u sufinanciranju projekata

19. Listopad 2018.

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se u petak u Bruxellesu s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom s kojim je razgovarao o novom višegodišnjem europskom proračunu na koji Hrvatska ima primjedbe.

Plenković  je rekao da su u pogledu prijedloga Europske komisije višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razdoblje 2020-2027. Hrvatskoj neprihatljiva dva elementa - prvi je da se pravilo N+3 promijeni u N+2, što znači da se broj godina nakon što se pokrene projekt koji se financira iz europskih fondova smanji s tri na dvije godine te prijedlog povećanja nacionalnog udjela sufinanciranja projekta s 15 na 30 posto.

"Na temelju svih informacija koje imamo rekao bih da bi uvođenja pravila N+2 za nas bilo prerano. To mogu raditi oni koji imaju dulji niz godina rutine i istrenirane institucije i sve moguće dionike da ugovaraju, realiziraju i isplaćuju projekte. Nama bi pravilo N+3 bilo korisno i u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju", rekao je Plenković novinarima.

Dodao je da je također za Hrvatsku prerano podizanje nacionalnog udjela u sufinanciranju projekata. "To je prerano za Hrvatsku i ona bi mora barem u prvih 15 godina članstva trebala imati jednak tretman kao što su imale zemlje iz srednje i istočne Europe, koje su ušle 2004. kako bismo podigli razvoj onih dijelova Hrvatske koji nisu na razini EU-a i kako bismo hvatali korak s razvijenijim dijelovima Unije", rekao je Plenković.

Tusk priprema raspravu o europskom proračunu za summit u prosincu.

Plenković je rekao da je s Tuskom razgovarao i o nizu drugih tema, uključujući i stanje u jugoistočnoj Europi, osobito u BiH.

19. travanj 2024 21:33