Aktualno
StoryEditor

Poljoprivrednici moraju na besplatnu naobrazbu o dobrobiti životinja kako bi dobili potpore

10. Svibanj 2018.

Poljoprivrednicima je iz posebne mjere Programa ruralnog razvoja na raspolaganju ukupno 15 milijuna kuna potpora za dobrobit životinja, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo poljoprivrede.

Ministarstvo ¸je, naime, omogućilo je korištenje mjere Programa ruralnog razvoja "Dobrobit životinja" i to za govedarstvo, svinjogojstvo i peradarstvo, a cilj je poboljšati standarde hranidbe, uvjeta smještaja, pristupa ispaši i ispustu u uzgoju životinja.

>>>HPK: Smanjenje proračuna za europsku poljoprivrednu politiku je neprihvatljivo

Pravo na potporu imaju poljoprivrednici koji imaju minimalno 4 "uvjetna" grla goveda, odnosno 5 uvjetnih grla peradi i svinja.

Poljoprivrednici koji žele primati potporu moraju završiti besplatnu izobrazbu iz područja dobrobiti životinja u trajanju od četiri sata koju provoditi Hrvatska poljoprivredo-šumarska savjetodavna služba.

Zahtjev za novac iz mjere Dobrobit životinja može se podnositi u podružnicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju  od danas, 10. svibnja, a svi oni koji su već podnijeli Jedinstveni zahtjev mogu dopuniti podneseni zahtjev.

>>> Oporba se pita kamo idu državne potpore, stanje nikad gore u poljoprivredi i brodogradnji

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju će poljoprivrednim gospodarstvima koja su potencijalni korisnici mjere, a kojih ima oko 15.000, poslati detaljne upute o mogućnostima i uvjetima korištenja mjere te rokovima za prijavu potpore, kaže se u priopćenju.

23. travanj 2024 11:25