Aktualno
StoryEditor

‘Posao‘ proizvodnje mesa preuzet će biljke

02. Prosinac 2017.
Piše:
Tirena Leinert Novosel

Svježi laboratorijski mesni odresci i burgeri uzgojeni od biljaka uskoro bi mogli postati dio svakodnevne prehrane čak i onih koji nisu vegetarijanci, piše World Economic Forum. To je novi način ‘borbe‘ protiv velike potražnje za hranom bujajućih populacija.

>>> Hrana blago poskupjela

Kao posljedica rasta gradske populacije u zemljama u razvoju, pojavljuje se sve veća potražnja za mesnim i mliječnim proizvodima visoke proteinske vrijednosti, čija proizvodnja ne šteti okolišu. Upravo iz tih razloga osmišljava se proizvodnja mesa koja neće proizlaziti iz zagađujućih tvornica, već će se proizvoditi pomoću biljaka. ‘Meso će se uzgajati u atipičnim tvornicama, bez prisutnosti klasičnih mesara i bez standardnih klaonica‘ rekao je Bruce Friedrich, izvršni direktor Instituta za dobru hranu sa sjedištem u Washingtonu.

Zanimljiv je podatak da se 80% cjelokupnog poljoprivrednog zemljišta koristi za ispašu ili uzgoj životinja, kako navodi FAO. Osim toga, stočarska industrija troši 10% svjetske slatke vode, a pritom emitira metan i druge zagađujuće tvari koje negativno utječu na okoliš i sječu šuma. Zato će ‘posao‘ proizvodnje mesa ‘preuzeti‘ biljke.

>>> Zašto je crveno meso važno u dječjoj prehrani?

Niz tvrtki natječe se za razvoj tehnologije koja bi mogla drastično smanjiti cijenu tzv. ‘čistog‘ mesa. ‘Novo biljno meso‘ moglo bi se proizvoditi u gradskim ‘pivovarama‘, stajalo bi manje od klasičnog mesa, pritom zahtijevalo 99% manje zemljine površine.

Yaron Bogin, predsjednik uprave izraelske Moderne poljoprivredne zaklade, izjavio je da će ‘Gurmani za nekoliko godina moći birati između tradicionalno uzgojenog mesa koje uključuje životinjske patnje i onog prirodno uzgojenog 100 postotnog mesa s identičnom teksturom, okusom i izgledom‘. Nutricionisti se slažu da bi ovakva vrsta mesa mogla značiti i korak unaprijed prema zdravoj ishrani modernog čovjeka.

19. travanj 2024 13:00