Aktualno
StoryEditor

Pravda za sve: Poreznik ga kaznio zato što je ‘previše‘ potrošio za prehranu svinja

24. Travanj 2017.

Može li inspektor iz Porezne uprave odrediti koliko poljoprivrednik treba potrošiti da bi nahranio svinje? Čini se da u slučaju Slađana Novosela iz sela Gata pokraj Belišća – može. Novosel je vlasnik OPG-a koji je prije godinu i pol počeo prerađivati svinjsko meso, točnije u kulen. Bio je to hrabar iskorak poljoprivrednika koji je do tada samo držao svinje i sve bi bilo normalno da se danas ne vuče po sudu tužeći Poreznu upravu. Priča mu je baš zanimljiva jer je, kako sam naveo, držao svinje; tim se biznisom bavio još njegov otac. Slađan je to naslijedio, no s obzirom na to da su u Hrvatskoj uzgajivači svinja godinama prije embarga Rusiji propadali, a embargo je stanje još više pogoršao unatoč hrvatskom članstvu u Europskoj uniji, odlučio se za korak koji rijetko čine naši poljoprivrednici. U studenome 2015. otvorio je pogon za proizvodnju kulena vrijedan četiri milijuna kuna, za što je malo manje od pola iznosa plaćeno iz Fonda za ruralni razvoj. Pogon je otvorio tadašnji ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i sve se činilo da država, ako neće pomoći, neće ni odmoći.

Najezda inspektora

Kulen prodaje uglavnom na kućnom pragu, kako se ono kaže; dio prodaje u manjim trgovinama, ali ne i u trgovačkim lancima, a kaže da je našao kanal i za Njemačku i Sloveniju. Ipak, već prvih mjeseci počeli su ga posjećivati inspektori. Slađan vjeruje, priča mi, kako je netko ipak stajao iza tih silnih inspekcija koje su mu dolazile svaka dva-tri dana. On je nastavio raditi, no jedna je njegova rečenica u izjavi za lokalne medije prije godinu dana bila vrlo zanimljiva: ‘Otkako sam otvorio pogon, osjećam se kao mafijaš, stalno mi dolaze neke inspekcije.‘ Danas je stanje ipak bolje, nema toliko inspekcija, ali posljedice prošlogodišnje najezde osjeća i danas. Naime, jednom mu je došao poreznik koji je, kako Slađan tvrdi, tražio bilo što kako bi ga kaznio: - Kad ništa nije mogao naći, onda me je upitao kako je moguće da trošim 1,1 tonu za hranu kad jedna takva farma u Mađarskoj na godinu potroši 400 kilograma za prehranu svinja. Upitao me prodajem li ja možda hranu i zatražio od mene ispostavljene fakture. Nisam ih imao jer hranu nisam prodavao - kaže Slađan.

Zašto baš Mađarska

Porezniku je objasnio da je to uobičajeni trošak, no PU je donio rješenje da mora platiti 30-ak tisuća kuna PDV-a za prodanu robu, a u žalbi mu nije priznao ni mišljenje veterinara ni profesora s Poljoprivrednoga fakulteta u Osijeku da je zaista potrebno toliko hrane ako se želi napraviti dobar kulen. Zbog toga je tužio PU Upravnom sudu i sada je to u postupku. Iako ne želimo prejudicirati sudsku odluku, uistinu je čudno da se tamo netko poziva na neku farmu iz Mađarske koja troši manje hrane za svinje. Pitamo se zašto nije usporedio Novoselovu farmu s nekom farmom u Hrvatskoj ili možda s drugom farmom u Mađarskoj kad se već traži primjer iz te zemlje. Bez obzira na to Novosel razmišlja pozitivno. Kaže da je suradnja s inspektorima sada korektna, a i nedavno mu je bio još jedan inspektor iz PU koji je došao pregledati papire za novokupljenu poljoprivrednu mehanizaciju. Kaže Novosel da je bio vrlo korektan, obavio je svoj posao i otišao. I sâm nas upozorava na to da ne smijemo sve inspektore trpati u isti koš jer ako je jedan donio lošu odluku na temelju čudnih kriterija, ne znači da su svi isti. Slažemo se.

Inspektori samo neka rade

Dok sam razgovarao sa Slađanom Novoselom, osjetio sam, moram to istaknuti, pozitivnu vibraciju. Nije bio previše ljutit na državu iako mu je na čudan način razrezala dodatni porez. Očekuje da će na sudu ipak dobiti, no i veli kako život ide dalje te da planira dalje ulagati u svoj posao. Namjerava proizvoditi između pet i šest tona kulena na godinu, a priča mi da se i neki drugi poljoprivrednici planiraju s uzgoja proširiti na preradu. Vlada planira provesti tzv. projekt Slavonija kojim bi se oživjela ta istočna hrvatska regija. Novosel to pozdravlja i kaže kako u njegovu selu gotovo više nema djece koja bi pohađala školu jer su se ljudi već odavno iselili. Upravo zbog toga projekta, ali prije svega radi pravde, trebalo bi pripaziti kako inspektori rade, što ni u kojem slučaju ne znači da inspekcije trebaju stati.

24. travanj 2024 05:44