Aktualno
StoryEditor

Predsjednik švicarskog Raifeisena podnio ostavku

09. Ožujak 2018.

Predsjednik uprave treće banke u Švicarskoj Raiffeisen Switzerland objavio je da podnosi ostavku nakon pokretanja istrage protiv bivšeg izvršnog direktora banke Pierina Vincenza zbog sumnje u gospodarski kriminal.

Johannes Rueegg-Stuerm odlučio se na taj korak kako bi "sačuvao dugoročnu vjerodostojnost Raiffeisen Switzerlanda", navodi se u prioćenju banke, objavljenom u četvrtak navečer.

- Tim korakom dugogodišnji predsjednik treće banke u Švicarskoj preuzima odgovornost i utire put za obnovu Raiffeisenova nadzornog odbora, dodaje se u priopćenju.

Privremenim predsjednikom uprave imenovan je Pascal Gantenbein.

>>>Raiffeisen Bank International udvostručio dobit u 2017.

Vicenzu je početkom ožujka određen istražni pritvor u sklopu kaznene istrage koja je protiv njega pokrenuta zbog sumnje u gospodarski kriminal. Prema pisanju švicarskih medija, tužitelji ga sumnjiče za zlouporabu prilikom preuzimanja dvije tvrtke radi stjecanja osobne koristi.

Švicarska novinska agencija SDA navodi i sumnje da je tijekom obavljanja dužnosti u Raiffeisen Switzerlandu bio u sukobu interesa, s obzirom na njegova osobna ulaganja u podružnice grupe.

>>>Bolje gospodarske prilike i manji otpisi podigli tromjesečnu dobit Raiffeisen Bank Internationala

Raiffeisen Switzerland treća je banka u Švicarskoj, nakon UBS-a i Credit Suissea. U listopadu prošle godine švicarski regulator pokrenuo je istragu protiv banke zbog problema u upravljanju vezano uz pojedine akvizicije i ulaganja. Banka je 2014. godine svrstana u kategoriji "sistemski važnih" financijskih institucija, što znači da podliježe strožim regulatornim zahtjevima, uključujući pojačane zaštitne kapitalne mehanizme radi obrane od mogućih tržišnih šokova.

Raiffeisen Switzerland ima oko 3,7 milijuna klijenata i 955 ogranaka u Švicarskoj. Na kraju 2017. godine upravljali su imovinom ukupne vrijednosti 210 milijardi švicarskih franaka.

16. travanj 2024 12:41