Aktualno
StoryEditor

Presuda s presedanom za gig ekonomiju: Uber izgubio bitku na najvišem sudu EU

20. Prosinac 2017.

Europski sud je donio odluku da bi Uber trebao biti uređen kao transportno poduzeće, što predstavlja svojevrsni presedan rastućoj gig ekonomiji. Naime, ovo je prva presuda Europskog suda o tome kako bi jedna takva aplikacija kao što je Uber trebala biti klasificirana, javlja Bloomberg.

Sud je u srijedu donio odluku da najvrjedniji svjetski startup treba biti reguliran kao nuditelj usluga prijevoza s obzirom na to da vozači nisu profesionalci, te koriste vlastita vozila.

>>>Butković: legaliziramo Uber; Taksisti: nacrt je pod utjecajem određenih lobista i vodi u anarhiju

Uber na ovu odluku ne može uložiti žalbu, a sama odluka prvi put u povijesti klasificira povezivanje ljudi putem aplikacije s ne-profesionalnim vozačima kao sastavni dio pružanja usluge prijevoza, te odbacuje tvrdnje Ubera da su takve usluge isključivo digitalne. U Uberu, naime, tvrde kako njihova platforma povezuje korisnike s nezavisnim vozačima, te da nisu prijevoznička tvrtka koja bi trebala slijediti ista pravila kao taksisti.

>>>Uber pod istragom nakon priznanja o hakiranim podacima 57 milijuna korisnika

Uber u svom priopćenju navodi da ova presuda neće promijeniti stvari u većini Europskih zemalja u kojima posluju prema Zakonu o prijevozu, međutim milijuni Europljana, kako tvrde, i dalje su spriječeni koristiti aplikacije poput Uberove. Također, u priopćenju su najavili nastavak pregovora s velikim brojem europskih gradova kako bi riješili taj problem.

Uberov poslovni model nije jedini koji ima problema s regulatornim tijelima. U Parizu se regulatori obrušavaju na Airbnb, čije su usluge iznajmljivanja nekretnina suočene s tužbama od raznih hotela, dok u Velikoj Britaniji slične probleme ima Deliveroo koji nudi uslugu dostave hrane.

>>>Kvartalni gubitak Ubera porastao na 1,46 milijardi dolara

U međuvremenu Uber kontinuirano gubi prihode zbog porasta konkurencije kao što su Lyft u SAD-u i Didi Chuxing u Aziji.

17. travanj 2024 18:42